Skip to main content

Εντολή Πούτιν για καθημερινή πεντάωρη κατάπαυση πυρός στην Αν. Γούτα

Οι νεκροί σε μία εβδομάδα εντατικού βομβαρδισμού της Ανατολικής Γούτα, στην οποία κατοικούν άνω των 400.000 κάτοικοι, έχουν ξεπεράσει τους 500.

Εντολή για καθημερινή κατάπαυση πέντε ωρών, από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Η απόφαση ελήφθη με εντολή του Ρώσου προέδρου μετά την απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕγια την κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Για τους αμάχους θα λειτουργεί «ανθρωπιστικός διάδρομος», οι συντεταγμένες του οποίου έχουν ήδη καθορισθεί και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η εντολή προφανώς απευθύνεται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά πιθανότατα θα την ακολουθήσουν και οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, που στηρίζονται στη βοήθεια της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε, με ομόφωνη απόφασή του, σε 30ήμερη εκεχειρία σε ολόκληρη τη Συρία, πλην των μαχών ενάντια στις τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα και πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία).

Οι νεκροί σε μία εβδομάδα εντατικού βομβαρδισμού της Ανατολικής Γούτα, στην οποία κατοικούν άνω των 400.000 κάτοικοι, έχουν ξεπεράσει τους 500, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν καλέσει τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους να επιβάλει εκεχειρία στον συριακό θύλακα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολιορκούμενοι άμαχοι.