Skip to main content

«Εντάξει»: Copy paste προηγούμενων ετών ο απολογισμός 2015 του δήμου

Η διοίκηση του δήμου επιδίδεται σε μία προσπάθεια να αναδείξει το ασήμαντο ως σημαντικό τονίζει η δημοτική παράταξη «Εντάξει».

Στην αποδόμηση του απολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το  2015, προχώρησαν, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη 24 Νοεμβρίου , οι δημοτικοί σύμβουλοι  της παράταξης «Εντάξει».

Υπογράμμισαν πως η διοίκηση του δήμου επιδίδεται σε μία προσπάθεια να αναδείξει το ασήμαντο ως σημαντικό,  την ώρα που το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί έργα παλαιότερων  διοικήσεων και να παίζει το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ πολιτείας -  Μη  Κυβερνητικών Οργανώσεων και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όσον  αφορά την προσπάθεια να επιδείξει κοινωνικό της έργο.

«Ξεθωριασμένο αντίγραφο, σε στιλ “copy paste” απολογισμών προηγούμενων ετών», χαρακτήρισε τον απολογισμό του 2015, ο αντιπρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Δημήτρης Κούβελας. «Έχει ξεθωριάσει, όπως και το κέφι της διοίκησης, από όταν ξεκινούσε πριν έξι έτη», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, «σε περιόδους αβεβαιότητας και οικονομικής στενότητας  επιβάλλεται η ενίσχυση θεσμών, η παραγωγή ιδεών για δράσεις που  κοστίζουν λίγο αλλά έχουν σημαντικά αποτελέσματα, η κινητοποίηση της  κοινωνίας των συμπολιτών και η ενίσχυση του εθελοντισμού».

Ο κ. Κούβελας χαρακτήρισε «τρανταχτό παράδειγμα αποτυχίας και υποστολή  της προεκλογικής σημαίας της διοίκησης Μπουτάρη», την εξαγγελία  δημιουργίας των έξι “μικρών δημαρχείων” που αποτελεί «προεκλογική  υπόσχεση του 2010 και παραμένει τέτοια. Στο δικό τους απολογισμό οι  Δημοτικές Κοινότητες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την υποβάθμιση  του ρόλου τους», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, ακόμη, η διοίκηση δεν έλαβε «ούτε μία πρωτοβουλία  για ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου».

Για την άλλη προεκλογική σημαία της διοίκησης, της διαφάνειας στα  οικονομικά του δήμου, υπογράμμισε πως «δεν αρκούν οι καλές προθέσεις,  ούτε υλοποιείται κάτι τέτοιο με μία δήλωση επιθυμιών. Οι πράξεις της  διοίκησης δείχνουν το αντίθετο. Για το λόγο αυτό σήμερα “τρέχουν” δυο  έλεγχοι από οικονομικούς επιθεωρητές, κατόπιν παραγγελίας του  εισαγγελέα διαφθοράς, για υποθέσεις που αφορούν την υπηρεσία  καθαριότητας».

Για το προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι «η διοίκηση έτρεχε κάθιδρη συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις χωρίς κανένα σχέδιο. Ευτυχώς, από την  Άνοιξη του 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν άφησε κανένα περιθώριο  στο δήμο Θεσσαλονίκης να μη συμμετάσχει στις δράσεις της».

Όσον αφορά τον τομέα του Τουρισμού επισήμανε πως δεν ενισχύθηκε η  συνέργεια του δήμου με τους αρμόδιους φορείς (Οργανισμός Τουριστικής  Προβολής, Ένωση Ξενοδόχων κ.ά.) χαρακτηρίζοντας «πολιτική του  “μοναχικού καβαλάρη” με πολύ περιορισμένα, στην πραγματικότητα,  αποτελέσματα» τις ενέργειες του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου.

«Την τρίχα… τριχιά προσπαθεί να παρουσιάσει η διοίκηση με τον  απολογισμό», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», Σωκράτης Δημητριάδης. Υπογράμμισε πως ολοκληρώθηκαν, μεν, έργα, όμως «με  πολύμηνες καθυστερήσεις, τα οποία, τελικά, κόστισαν πολύ περισσότερο  από όσα προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός μετά την έκπτωση.  Επικαλείστε μελέτες –όπως αυτή των ποδηλατοδρόμων- ενώ δεν είστε σε  θέση να συντηρήσετε τα υπάρχοντα έργα, τα οποία υλοποίησαν διοικήσεις  πριν τη δική σας. Αλλά ακόμη και τα παλιότερα έργα που ευτυχήσατε να  ολοκληρώσετε, παρουσιάζουν προβλήματα –όπως, για παράδειγμα, αυτό της  πλατείας Χρηματιστηρίου. Παρουσιάσατε μελέτη αναθεώρησης του Γενικού  Πολεοδομικού Σχεδίου το 2011 και ως τώρα δεν την υλοποιήσατε.  Μεγαλεπήβολα σχέδιά σας, όπως η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων  ναυάγησαν λόγω υψηλότατου κόστους, αλλά και ούτε εντάξατε το έργο στο  πρόγραμμα του 2017. Αναπλάσεις υλοποιήθηκαν με λάθος μελέτες και  προκαλούν προβλήματα στους πολίτες, όπως αυτή της 28ης Οκτωβρίου με τι  διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Όσο για την καθαριότητα, θρέφετε  ψευδαισθήσεις, καθώς κανείς –εκτός της διοίκησης- δεν πιστεύει ότι η  πόλη είναι καθαρή, παρά τα ποσά που δαπανήσατε ως σήμερα για αγορά  εξοπλισμού. Για δε την ανακύκλωση, παρά τις προτάσεις μας, δεν  καταφέρατε να ελέγξετε την κλοπή ανακυκλώσιμων ειδών από τους κάδους,  η οποία οργιάζει».

Επίσης έκανε ειδική μνεία στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης,  λέγοντας ότι «ενώ ο επικεφαλής μας, Σταύρος Καλαφάτης, όταν ακόμη ήταν  δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης, είχε καταφέρει να προμηθευτεί ο  δήμος, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, επτά σταθμούς ατμοσφαιρικής  ρύπανσης, η διοίκηση του δήμου κατάφερε να τους θέσει σε αχρηστία».

Καλύτερη διαχείριση στον τομέα της Παιδείας ζήτησε ο δημοτικός  σύμβουλος Νίκος Ζεϊμπέκης. Υπογράμμισε το πρόβλημα που προέκυψε με τα  παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου καθώς  «πολλά από αυτά έχουν μείνει εκτός των δομών». Πρότεινε «να  δημιουργηθούν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί, με καλύτερη διαχείριση  των κονδυλίων που υπάρχουν» για να περιοριστεί το πρόβλημα, ενώ  διαπίστωσε «δυσκαμψία στη διαχείριση κονδυλίων για τις συντηρήσεις  σχολίων».

Υπογράμμισε πως η παράταξη των «Εντάξει» κατέθεσε προτάσεις για τη  συντήρηση δημοτικών γυμναστηρίων και τόνισε ότι «η συντήρηση και μόνον  δεν επαρκεί. Αν δεν υπάρξει φύλαξη, όσες παρεμβάσεις κι αν γίνουν σε  αυτούς τους χώρους, θα είναι άσκοπες». Τόνισε την κακή συντήρηση των  ποδηλατοδρόμων και, τέλος, ζήτησε «να δούμε συνδιοργανωτή αθλητικών  και άλλων εκδηλώσεων το δήμο και να σταματήσουμε να τον βλέπουμε μόνον  σε ρόλο χρηματοδότη».

Ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης, υπογράμμισε ότι  «προφανώς υπάρχει έλλειψη έργου, αφού η διοίκηση χρειάστηκε έντεκα  μήνες για να συγκεντρώσει τα πεπραγμένα της». Τόνισε, ακόμη, ότι στην  αίθουσα, εκτός τριών – τεσσάρων δημοτικών συμβούλων, των εντεταλμένων  και των αντιδημάρχων, δε βρέθηκαν στην αίθουσα σύμβουλοι της διοίκησης  για να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα.

«Συνεχίζετε να έχετε πάρα πολύ καλή επικοινωνιακή πολιτική, αλλά έχετε  εγκλωβιστεί στο επιχείρημα του τι γινόταν πριν τη διοίκησή σας. Σας  παροτρύνουμε να συνεχίσετε αυτήν τη ρητορική, καθώς είναι παγκόσμια  πρωτοτυπία», πρόσθεσε. Και επισήμανε ότι όσον αφορά τα οικονομικά  στοιχεία στον Απολογισμό περιλαμβάνονται μόλις τρεις παράγραφοι.

Ερωτήματα για την επόμενη μέρα των κοινωνικών δομών έθεσε η δημοτική  σύμβουλος Σωσώ Αδαμίδου: «Σχεδόν όλες οι δομές του δήμου Θεσσαλονίκης  λειτουργούν χάρη στην συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τα μέλη  των ΜΚΟ τις λειτουργούν και στις ΜΚΟ κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις  από την πολιτεία», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Τι θα γίνει στην  περίπτωση που, κάποια στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο, αποχωρήσουν οι Μη  Κυβερνητικές Οργανώσεις; Πόσα χρήματα διαθέτει ο δήμος από δικούς του  πόρους; Έχει τη δυνατότητα ελέγχου»;

Ζήτησε να πληροφορηθεί με ποια κριτήρια επιλέγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης  τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ και πρότεινε οι υπάλληλοι της κοινωνικής  πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης να αναλάβουν κι αυτοί υπηρεσίες ώστε  να αποκτήσουν την εμπειρία σε περίπτωση που οι ΜΚΟ αποχωρήσουν να  μπορέσει ο Δήμος να έχει καταρτισμένα στελέχη».

Την ανάγκη βελτίωσης των ηλεκτρονικών εφαρμογών του δήμου Θεσσαλονίκης  στο Διαδίκτυο, υπογράμμισε η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Αβραμίδου. Όπως  είπε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, αλλά ασύνδετες μεταξύ τους.

Υπογράμμισε την έλλειψη μητρώου προμηθευτών και πρόσθεσε: «Η  ηλεκτρονική διακυβέρνηση δημιουργήθηκε για να ενισχύσει, μεταξύ άλλων  την λογοδοσία της διοίκησης και τη διαφάνεια. Δεν μπορούμε, όμως, να  μιλούμε στο δήμο Θεσσαλονίκης για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όταν  χρησιμοποιείται, για τη μηχανογράφηση, ένα πολυδάπανο και, κλειστού  κώδικα, λογισμικό, όταν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν νέοι επιστήμονες  για την ανάπτυξη ενός λογισμικού “ανοικτού” κώδικα», τόνισε.