Skip to main content

Εντατικός και πολυέξοδος ο εξοπλισμός της Τουρκίας

Οι Τούρκοι επενδύουν για την παραγωγή αεροσκαφών 5ης γενιάς, νέων υποβρυχίων, αρμάτων μάχης και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Παρ’ όλη την αναμενόμενη ύφεση της τουρκικής οικονομίας, λόγω πολλών αιτιών, η Τουρκία εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα, χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο -μέχρι στιγμής- τα προϋπολογισμένα ποσά γι’ αυτόν τον σκοπό.

O υπογραφόμενος δεν έχει ειδίκευση σε στρατιωτικά θέματα, ως εκ τούτου το παρόν σημείωμα δεν πρέπει να εκληφθεί ως πραγματεία επί των εξοπλιστικών, απλώς αποτελεί μια σκιαγράφηση της κατάστασης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όχι μόνον ως προς τα οπλικά συστήματα αλλά και ως προς το ηθικό του στρατεύματος. Όλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες ξένου έγκυρου Τύπου.

Στα χαρτιά τουλάχιστον η Τουρκία ήδη διαθέτει σύγχρονες και ικανές ένοπλες δυνάμεις, για τα περιφερειακά δεδομένα. Το ναυτικό ήταν και είναι το ισχυρότερο της Μέσης Ανατολής και οι ένοπλες δυνάμεις της οι δεύτερες μεγαλύτερες του ΝΑΤΟ και είναι καλά εξοπλισμένες.

Παραλλήλως, το τουρκικό κράτος επενδύει στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με την προοπτική παραγωγής από αεροσκάφη 5ης γενιάς, μέχρι νέα υποβρύχια, άρματα μάχης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και logistics. Μια σειρά συμφωνιών που έχει, δε, υπογράψει η Τουρκία προβλέπουν την μεταφορά τεχνογνωσίας, υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το Stratfor επισημαίνει δύο σημαντικά ζητήματα που εξακολουθούν να εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το πρώτο αφορά την κρίση ηθικού που ταλανίζει το σώμα των Τούρκων αξιωματικών και έχει την αφετηρία της στην σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτύχει να θέσει της ένοπλες δυνάμεις υπό κυβερνητικό έλεγχο, σπάζοντας τα στεγανά που υπήρχαν και οδηγούσαν ακόμα και σε πραξικοπήματα. Είναι φυσικό αυτό να μην αρέσει στο σώμα των Τούρκων αξιωματικών. Και πράγματι οι παραιτήσεις και οι διώξεις κατά των αξιωματικών, έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ειδικά στους ανώτατους βαθμούς.

Προσθέτω σε αυτό, πως δεν ελλείπουν μόνον αξιωματικοί, αλλά μεγάλος αριθμός συμβασιούχων υπαξιωματικών παραιτείται ομαδικώς, θα έλεγα, λόγω της σφοδρής αντίστασης των Κούρδων κατά τις επιχειρήσεις. Μόνον σε δύο τουρκικούς δήμους ζήτησαν πρόσληψη 200 υπαξιωματικοί, ως έχουν το δικαίωμα, μετά την λήξη της θητείας τους ή την παραίτησή τους.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά πλέον την δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την πραγματοποίηση αυτών των φιλοδοξιών της Τουρκίας. Αν και η δεκαετία που πέρασε ήταν μια καλή δεκαετία για την τουρκική οικονομία, τώρα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στον ορίζοντα διαφαίνεται καταιγίδα. Με το πρόγραμμα προμηθειών και εκσυγχρονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να αγγίζει σε κόστος τα 70 δισ. δολάρια, έως το 2023, δεν μπορεί να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα εξασφαλίσει αυτούς τους πόρους.

Η Τουρκία ήδη ξοδεύει, ετησίως, 3,5 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων και για προμήθειες οπλικών συστημάτων και αναλωσίμων. Βάσει όμως του καταρτισθέντος προγράμματος το ποσό αυτό πρέπει να φτάσει, ετησίως, τα 7 δισ. δολάρια, τη στιγμή, μάλιστα που η Τουρκία είναι ιδιαίτερα προβληματική οικονομικά, λόγω των πληρωμών για την εισαγωγή ενέργειας που πρέπει να πραγματοποιήσει και την απώλεια αγορών μετά τα τελευταία γεγονότα (φοβάται πως μόνον στον τουρισμό, θα υπάρξει απώλεια της τάξης του 50%, με χιλιάδες ξενοδοχεία να πωλούνται ήδη).

Η Τουρκία κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο. Για παράδειγμα οι ένοπλες δυνάμεις της αναδιοργανώνονται, ώστε να καλυφθούν, εκ των ενόντων κάποιες σημαντικές δυσλειτουργίες τους. Από τις τέσσερις τουρκικές στρατιές οι δύο θα καταργηθούν και θα συγκροτηθούν μια Δυτική και μια Ανατολική. Επίσης, σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού, σχεδιάζεται η μείωση του χρόνου προαγωγής των αξιωματικών, ώστε να εξασφαλιστεί ταχύτερη επαγγελματική εξέλιξη γι’ αυτούς.Οι προοπτικές καλύτερης επαγγελματικής εξέλιξης μπορεί να συμβάλουν ακόμα και στην άμβλυνση της έντασης μεταξύ στρατιωτικών και κυβέρνησης, καθώς, σταδιακά, μια να τάξη, λιγότερο εμποτισμένων με το αντι-ισλαμικό, κεμαλικό πνεύμα, θα ανελιχθεί.


Να σημειώσω πάντως πως η Τουρκία προβαίνει στην υλοποίηση προμήθειας με καθαρά επιθετικούς σκοπούς κατά της Ελλάδας ανάλογη με αυτή της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού για την ζεύξη του ποταμού Έβρου, με προμήθεια 12 ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τον εξοπλισμό του μεγα-σκάφους ελέγχου - συντονισμού αποβάσεων LPD, το οποίο πρόκειται να ναυπηγήσει και το οποίο και φυσικά δεν προορίζεται για το Κουρδιστάν, αλλά για τα ελληνικά νησιά.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η απαίτηση των δανειστών μας είναι ο περιορισμός των αμυντικών εξόδων μας, και παραλλήλως το κλείσιμο των ελάχιστων αμυντικών βιομηχανιών-βιοτεχνιών που διαθέτουμε.