Skip to main content

Ενταση στο Ελληνικό κατά την επίσκεψη Μουζάλα(vid)

Mπροστά στην πόρτα του καταυλισμού σκαρφάλωσαν μικρά παιδιά, ενώ σπρώχτηκαν αστυνομικοί, πρόσφυγες ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός.

Ένταση επικράτησε κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Ελληνικό, όπου στεγάζονται χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους προχώρησαν την Κυριακή σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Mπροστά στην πόρτα του καταυλισμού σκαρφάλωσαν μικρά παιδιά, ενώ σπρώχτηκαν αστυνομικοί, πρόσφυγες ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός.

Ο υπουργός αρχικά κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, αλλά ήταν τέτοια η ένταση που αμέσως βγήκε. Οι μετανάστες έβαλαν μικρά παιδιά να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποτρέψουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπει στον καταυλισμό.

Κάποιοι πρόσφυγες σήκωσαν τα παιδιά τους στον αέρα, και μάλιστα ο κ. Μουζάλας πήρε κάποια στιγμή αγκαλιά ένα από τα παιδάκια που έκλαιγε γοερά λόγω της έντασης.

Τελικά μετά από συζητήσεις, η πόρτα άνοιξε και ο υπουργός μπήκε στον χώρο που τελούσε υπό κατάληψη. Μάλιστα ο κ. Μουζάλας, παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα σε έναν αστυνομικό λέγοντας ότι  «η πόρτα δεν θα ξανακλείσει, είμαστε κράτος με νόμους».

Η αστυνομία έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση κάποιων από τους πρόσφυγες που προκάλεσαν ένταση, ενώ σταδιακά οι δυνάμεις της αστυνομίας αυξάνονται.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οι πρόσφυγες ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ, μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως πάνες και βρεφικό γάλα, το φαγητό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια, ενώ οι πρόσφυγες στερούνται πρόσβασης και στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές.