Skip to main content

Ένταση στην παρουσίαση του συστήματος για τις τηλεοπτικές άδειες

Από την πρώτη στιγμή, εκπρόσωποι υποψηφίων έθεσαν το ερώτημα αν το σύστημα είναι διεθνώς πιστοποιημένη, όπως προβλέπεται στην προκήρυξη.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η μαραθώνια ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψήφιων του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα της ΓΓΕΕ στις 11 το πρωί και υπέβαλαν ερωτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασαν και ενστάσεις για τη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων ετέθη το ερώτημα εάν το σύστημα είναι διεθνώς πιστοποιημένο, καθώς και πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εργαζόμενοι δεδομένου πως ο διαγωνισμός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 35 ώρες.

Από την πρώτη στιγμή, εκπρόσωποι υποψηφίων έθεσαν το ερώτημα αν το σύστημα είναι διεθνώς πιστοποιημένη, όπως προβλέπεται στην προκήρυξη. Η απάντηση που έλαβαν, ήταν ότι η εταιρεία που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της δημοπρασίας είναι πιστοποιημένη.

Οι εκπρόσωποι ζήτησαν επίσης να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά όλες οι φάσεις του διαγωνισμού, καθώς και σύντμηση της διαδικασίας, θεωρώντας ανθρωπίνως αδύνατον να ανταποκριθούν σε διαδικασίες 38 ή και 50 ωρών.

Σημειώνεται ότι κατά την ημέρα της δημοπρασίας θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι τόνοι ανέβηκαν και απειλήθηκε ακόμα και η επέμβαση της αστυνομίας, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.

Από κυβερνητικής πλευράς επιμένουν ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας την ερχόμενη Τρίτη.

Κατά τη σημερινή μέρα, διεξάγονταν εργασίες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς η δημοπρασία θα διεξαχθεί σε μία κλειστή και καλά φυλασσόμενη ΓΓΕΕ.

Την Παρασκευή ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παρουσιαστούν οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής.

Τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Η διαδικασία

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή in.gr