Skip to main content

Ένταση στη Βουλή για τη διαφυγή του Γιουνγκ

Στα κενά της νομοθεσίας περί περιοριστικών όρων και στην κρίση της Δικαιοσύνης, που δεν διέταξε την προσωρινή του κράτηση, απέδωσε τη διαφυγή στο εξωτερικό, του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, ο υπ
Στα κενά της νομοθεσίας περί περιοριστικών όρων και στην κρίση της Δικαιοσύνης, που δεν διέταξε την προσωρινή του κράτηση, απέδωσε τη διαφυγή στο εξωτερικό, του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens Φόλκερ Γιούνγκ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

«Το μέσο και οι συνθήκες διαφυγής του κατηγορουμένου, είναι το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, «σύμφωνα με την Συνθήκη Σένγκεν, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν υφίστανται ελέγχους στα ταξίδια εντός Σένγκεν, πλην του τυπικού ελέγχου ταυτοπροσωπίας. Ο περιορισμός της εξόδου απ΄ τη χώρα, που είχε επιβληθεί στον κ. Γιούνγκ, έχει περιορισμένη σημασία πλέον. Το ότι επεβλήθη το μέτρο αυτό, ήταν τουλάχιστον αλυσιτελές, για να μην πω κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Παπουτσής, η δικαιοσύνη ήταν εκείνη που αποφάσισε ότι αυτός ο κατηγορούμενος πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει την ελευθερία του και δεν προφυλακίστηκε. «Το μόνο πρόσφορο μέσον, για να εξασφαλιστεί η παρουσία του σε δίκη, ήταν η προσωπική του κράτηση. Για το γιατί δεν συνέβη αυτό, πρέπει να ερωτηθεί η Δικαιοσύνη», παρατήρησε.

«Δεν σας άκουσα ανήσυχο για τις παραλείψεις. Μάλλον ανακουφισμένο σας άκουσα» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον Καραβέλα και τον Χριστοφοράκο δεν κάνατε διαλέξεις. Με τις τυπικές φράσεις ότι διεξάγεται έρευνα για τις υπηρεσιακές παραλείψεις, ο κόσμος λέει πως η υπόθεση πάει για κουκούλωμα», τόνισε.

«Πώς εξηγείτε ότι και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ δεν έχει οριστεί δικάσιμος για το σκάνδαλο της Siemens ενώ σε άλλες χώρες έχουν μπει στη φυλακή και πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι; Γιατί δεν ενεργοποιήσατε την ευρωπαϊκή οδηγία για αποκλεισμό της εταιρείας απ΄ τους διαγωνισμούς; Γιατί δεν παίρνετε κεφάλια; Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν σκελετούς στα ντουλάπια τους;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδημούλης.

«Ο κ. Παπαδημούλης, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, περί δικομματισμού και ευθύνης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λες και δεν συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens ο πολιτικός σας χώρος. Και στην Εξεταστική, πολλά ελέχθησαν και υπονοήθηκαν - όχι μόνον για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ», απάντησε ο κ. Παπουτσής.

«Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση του αστυνομικού τμήματος Πάρου, να ενημερώσει για την διαφυγή. Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για προσδιορισμό ποινικών ευθυνών. Έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι όπου διαπιστωθούν ευθύνες θα αποδοθούν.