Skip to main content

Οργή στην Τουρκία για τους «οκτώ»- «Προστατεύετε τους πραξικοπηματίες»

Σκληρή απάντηση απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατηγορώντας τη χώρα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Σκληρή απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ

Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες και μιλάει «πολιτικά κίνητρα» αλλά και για αποτυχία της χώρας μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών.

Μάλιστα η Άγκυρα έκανε λόγο για επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα σε ό,τι έχει σχέση με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» τονίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατηγορώντας παράλληλα την Αθήνα ότι φιλοξενεί ομάδες Κούρδων που εμπλέκονται με επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια.