Skip to main content

Ενστάσεις Θεσμών: Χωρίς σοβαρή κοστολόγηση το «παράλληλο πρόγραμμα»

Η κατάθεση του ν/σ για το «παράλληλο πρόγραμμα» αιφνιδίασε τους δανειστές, που υποστηρίζουν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση. Τι απαντάει το Μαξίμου.

Την αντίδραση των Θεσμών προκάλεσε το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε ως αντίβαρο για τα μέτρα που περιλαμβάνει το β' πακέτο προαπαιτουμένων, και κυρίως τη ρύθμιση για τα κόκκινα δανεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αιφνιδιάστηκαν από την κατάθεση του συγκεκριμένου ν/σ και εκφράζουν ενστάσεις από τον τρόπο που το χειρίστηκε η Αθήνα, καθώς υποστηρίζουν πως δεν προηγήθηκε κάποιου είδους διαβούλευση, όπως προβλέπεται.

Παράλληλα, εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση ορισμένων διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Χαρακτηρίζουν ακόμη «πλημμελή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτη» την κοστολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Οι παραπάνω ενστάσεις των Θεσμών καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ωστόσο εάν πάρει διάσταση το θέμα με το «παράλληλο πρόγραμμα» δεν αποκλείεται κάποιο «ατύχημα».

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τα περί αιφνιδιασμού των Θεσμών, σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση και ότι τα μέτρα που προβλέπει το παράλληλο πρόγραμμα δεν επιφέρουν περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις κατά την αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, τότε η κυβέρνηση θα παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.