Skip to main content

Ενστάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό οκτώ κρατών - μελών

Τα προσχέδια των προϋπολογισμών είτε υπολείπονται των ευρωπαϊκών κανονισμών είτε κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν, τόνισε η Κομισιόν.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον προϋπολογισμό οκτώ κρατών - μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων της Ιταλίας και της Ισπανίας, έκρουσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παρέκκλισης από το Σύμφωνo Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα προσχέδια των προϋπολογισμών είτε υπολείπονται των ευρωπαϊκών κανονισμών είτε κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν, τόνισε η Κομισιόν, καλώντας τις εμπλεκόμενες χώρες να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες της Ε.Ε. ορίζουν ότι οι χώρες - μέλη οφείλουν να διαθέτουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή επισήμανε παράλληλα, ότι η αργή ανάπτυξη και οι αυξημένες αβεβαιότητες, λόγω του Brexit και των αμερικανικών εκλογών, ασκούν πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, σε όσες χώρες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο.

Στον αντίποδα, κάλεσε τις χώρες με μικρό δημοσιονομικό χώρο, να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και υλοποιήσουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή, με φιλοαναπτυξιακή προσέγγιση.

Δεν αναστέλλονται τα κονδύλια σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τη μη αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ισπανία και την Πορτογαλία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - εξέλιξη η οποία αποτελεί ένδειξη της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρόταση δεν βρίσκεται πλέον στο “τραπέζι”» ανακοίνωσε η Κομισιόν, θέτοντας σε «αναστολή» τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η αναστολή είχε προταθεί εξαιτίας της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Το καλοκαίρι, η Ε.Ε. είχε αποφασίσει επίσης, να μην επιβάλει πρόστιμα στις δύο ιβηρικές χώρες για την ελλιπή πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.