Skip to main content

Ενστάσεις Ελλάδας και άλλων 12 χωρών για αγροτικές ενισχύσεις

Σο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ενός πιο ευέλικτου καθεστώτος συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Τις ανησυχίες τους σχετικά με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει την υλοποίηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, η Ελλάδα και άλλες 12 χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, έχοντας τη στήριξη 12 ομολόγων του (από Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία), άσκησε κριτική στην τάση της Επιτροπής να αμφισβητεί τις αποφάσεις κρατών μελών, όσον αφορά στους όρους επιλεξιμότητας και ειδικότερα τα ποσοτικά όρια και την στόχευση των τομέων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εκφράσθηκε ανησυχία για την πληθώρα των συμπληρωματικών πληροφοριών που απαιτούνται προκειμένου να αιτιολογηθούν οι εθνικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις άμεσες πληρωμές και τα εισοδήματα των αγροτών.

Αναφέρθηκε η υπερβολική επιβάρυνση και το κόστος που προκύπτει για τις εθνικές διοικήσεις και ζητήθηκε από την Επιτροπή η δυνατότητα ενός πιο ευέλικτου καθεστώτος συνδεδεμένων ενισχύσεων, που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να στοχεύουν τους τομείς σύμφωνα με την εθνική τους στρατηγική, εξυπηρετώντας παράλληλα τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).