Skip to main content

Νέους μπελάδες βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμο Θεσσαλονίκης

Χρηματικά εντάλματα συμβάσεων της Διευθυνσης Ανακύκλωσης και Καθαριότητας επεστράφησαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο δήμο Θεσσαλονίκης ως αθεώρητα.

Νέες υποθέσεις που αφορούν συμβάσεις της Διεύθυνσης Ανακύκλωσηςς και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με χρηματικά εντάλματα τα οποία επεστράφησαν ως αθεώρητα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τιμολόγια τα οποία κρίθηκαν μη νόμιμα, φέρνει στη δημοσιότητα η μείζων αντιπολίτευση στον κεντρικό δήμο.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Τα χρηματικά εντάλματα, στα οποία έβαλε πάγο η Επίτροπος και τα οποία αφορούν το οικονομικό έτος 2015, είναι ύψους συνολικά 29.000 ευρώ. Ουσιαστικά η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγείρει ενστάσεις ως προς τον τρόπο που εκτελέστηκε η σύμβαση με τους αναδόχους και στις δύο υποθέσεις.

Ειδικότερα, η μια υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται και η επίμαχη εταιρεία με άλλους διαγωνισμούς στον δήμο, αφορά την προμήθεια υλικών εσωτερικής επένδυσης χοανών, 21.520 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρει η Επίτροπος στο έγγραφό της «το υλικό εισήχθη στην αποθήκη ενώ στη σύμβαση και στο έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης αναφέρεται ότι το προμηθευόμενο υλικό παραλαμβάνεται πλήρες τοποθετημένο».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την προμήθεια υλικών αναγόμωσης ελαστικών επισώτρων για τις ανάγκες των οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, ποσού 7.527 ευρώ. Η Επίτροπος κατά τον έλεγχο έκρινε και πάλι ότι ««το υλικό εισήχθη στην αποθήκη ενώ στη σύμβαση και στο έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης αναφέρεται ότι το προμηθευόμενο υλικό παραλαμβάνεται πλήρες τοποθετημένο». Και στις δύο περιπτώσεις οι δαπάνες με το χρηματικό ένταλμα πληρωμής δεν είναι νόμιμες και δεν μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα με την Επίτροπο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κυριζίδης υπάρχουν τιμολόγια τα οποία από το τμήμα Ελέγχου και Πιστοποίησης Δαπανών του δήμου κρίθηκαν μη νόμιμα και δεν μπορούν να ενταλματοποιηθούν.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Εφραίμ Κυριζίδης κάλεσε τη δημοτική αρχή να ελέγχει όλες τις περιπτώσεις και να ερευνήσει ποιοι ευθύνονται. «Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα κάνετε, αν από αύριο θα ερευνήσετε τις νέες περιπτώσεις και δε θα περιμένετε να τελειώσουν οι ΕΔΕ που έχετε ήδη διατάξει για τις άλλες περιπτώσεις» υπογράμμισε ο κ. Κυριζίδης.  Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, είναι σε γνώση της διοίκησης και τα έγγραφα τα έλαβε κατόπιν αιτήματός τους προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε στοιχεία από έγγραφα των ίδιων των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία, προκύπτουν υπερκοστολογήσεις στην επιδιόρθωση οχημάτων και απορριμματοφόρων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, προκύπτει «κοστολόγηση επιπλέον εργασιών» από αυτές που προβλέπει η σχετική σύμβαση, καθώς και προμήθεια των ίδιων ανταλλακτικών με διαφορετικές τιμές και εργασίες που, από τις υπηρεσίες του δήμου, χαρακτηρίζονται «παράτυπες και υπερτιμημένες». (Δείτε αναλυτικά εδώ)

«Αν κρίνουμε πως και για άλλες υποθέσεις θα χρειαστεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα το κάνουμε και πάλι. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν σκιές, τις οποίες προσπαθούμε να τις ξεκαθαρίσουμε», είχε τονίσει από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.