Skip to main content

«Ένωσιν και μόνον Ένωσιν»

Επέτειος σήμερα του ενωτικού δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Το αίτημα για ένωση εγκαταλείφθηκε, όπως και η λήψη αποφάσεων από κοινού. Γράφει ο Μακεδών.
«Στην Κύπρο την αέρινη, στη μακαρία γη, στο ωραίο πολύπαθο κορμί, η αγνή ψυχή δεν έσβησε, και ζει, και ζει, και ζει». Μ’ αυτούς τους στίχους ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς μιλάει για την Κύπρο μας. Και φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι έτσι, παρά τις προσπάθειες του Χριστόφια και των Βρετανών.

Επέτειος σήμερα του ενωτικού δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Στις 15 Ιανουαρίου 1950 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στη σκλαβωμένη από τους Βρετανούς Κύπρο, για να απαντήσει ο λαός ποιο θέλει να είναι το μέλλον του. Ο τότε φλογερός Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Β΄, πρώην Μητροπολίτης Κερύνειας (καμιά σχέση με τον τελευταίο Μακάριο Γ΄) εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα:

«Κυπριακέ λαέ, καλείσαι όπως ενωμένος και αδιάσπαστος και υπέρ πάσαν άλλη περίστασιν, επιτελέσεις και τώρα το προς τη δούλη πατρίδα καθήκον σου μετ’ ενθουσιασμού. Δι’ ΕΝΩΣΙΝ και μόνον ΕΝΩΣΙΝ ηγωνίσθης επί τόσα έτη, ΕΝΩΣΙΝ και μόνον ΕΝΩΣΙΝ, καλείσαι να επισφραγίσεις δια της ψήφου σου. Σύνθημα μοναδικό έστω δια πάντας. ΕΝΩΣΙΝ και μόνον ΕΝΩΣΙΝ και δι’ αυτήν η ψήφος και του τελευταίου Κυπρίου… Εμπρός Κύπριοι. Όλοι εις τας επάλξεις δια την μάχη του Δημοψηφίσματος, δια την Εθνική Αποκατάστασίν μας. Δια την ΕΝΩΣΙΝ με την αθάνατη Μητέρα Ελλάδα. Ο δίκαιος Θεός, όστις εδημιούργησεν τον άνθρωπο δια να ζει ελεύθερος, είναι βοηθός και συμπαραστάτης του αγώνα μας. ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ…».

Η εγκύκλιος αυτή της Εθναρχίας υπήρξε άγραφος νόμος για το λαό της Κύπρου ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό σύσσωμος. Στο Δημοψήφισμα έλαβαν μέρος άτομα κάθε κοινωνικής τάξης, ακόμη και μουσουλμάνοι. Το 96% του λαού υπερψήφισε την πρόταση για ένωση με την μητέρα.

Πέρασε καιρός από τότε. Το αίτημα για ένωση εγκαταλείφθηκε. Όπως και η λήψη αποφάσεων από κοινού. Σήμερα, εγκαταλείφθηκε η Κύπρος στην τύχη της. Όχι μόνον προς ζημία της, αλλά και προς ζημία και της Ελλάδας. Οι Έλληνες όμως των δυο χωρών δεν λησμόνησαν:

«Η σημερινή επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, 15η του Γενάρη 1950, είναι ιστορικό ορόσημο και σημείο εθνικής αναφοράς. Είναι ίσως ο βασικότερος κρίκος στην αλυσίδα των ειρηνικών ενεργειών και εκδηλώσεων των Ελλήνων της Κύπρου. Είναι η καθολική και ομόψυχη εκδήλωση των προαιώνιων πόθων του λαού για ελευθερία και εθνική αποκατάσταση, με πάγιο αίτημα την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης μας πατρίδας, στον εθνικό κορμό και την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα».

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Την εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση, την οποία ενίσχυσε ποικιλότροπα όλος ο ελληνισμός. Μεταξύ αυτών και ο Βάσος Λυσσαρίδης με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Εκκωφαντική η απουσία ελλαδιτών πολιτικών και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ του Χριστόφια (οι ψηφοφόροι όμως του δεν υπάκουσαν στις ανθενωτικές φωνές).

Γεώργιος Γρίβας-Διγενής και Τάσσος Παπαδόπουλος, είναι οι μόνοι Έλληνες ηγέτες που είπαν ΟΧΙ στους ισχυρούς της γης, μετά τον πόλεμο του ’40. Κι έτυχε να είναι Κύπριοι. Σήμερα, το όνειρο της ένωσης έσβησε. Κύπρος και Ελλάδα ακολουθούν πορείες που άλλοι χάραξαν, με λαούς κατ’ επίφαση ελεύθερους.

Ο Μακεδών