Skip to main content

Ένωση Κεντρώων: Χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού

Ο Μάριος Γεωργιάδης ζήτησε να διευκρινισθεί αν η υπαγωγή στη ρύθμιση περιλαμβάνει και στεγαστικά και προσωπικά καταναλωτικά δάνεια

Επιφυλάσσεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια η Ένωση Κεντρώων, εκτιμώντας ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς στο Δημόσιο.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, παρατήρησε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενδιαφέρονται χιλιάδες επιχειρήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι και το σχέδιο νόμου δεν αφορά απόλυτα εξωδικαστικό συμβιβασμό και το επιζητούμενο όφελος σε χρόνο δεν θα αποδεχθεί ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να διευκρινισθεί αν η υπαγωγή στη ρύθμιση περιλαμβάνει και στεγαστικά και προσωπικά καταναλωτικά δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «αν το νομοσχέδιο αποτελεί άνιση μεταχείριση απέναντι σε πολίτες που και αυτοί επιθυμούν τη ρύθμιση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τους ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα». Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή αν έχει προηγηθεί έρευνα για τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και είπε ότι θα έπρεπε να προβλεφθούν περισσότερα κριτήρια για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Ανέμενε κάποιος ότι ο μηχανισμός θα ενσωμάτωνε ένα πιο λειτουργικό μοντέλο αξιολόγησης των επιχειρήσεων, με το να λαμβάνει υπόψη περισσότερα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ένταξή τους σε αυτόν από όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο» είπε ο Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Η απαίτηση να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός ρύθμισης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ίσως θα έπρεπε να μπουν και άλλα κριτήρια ποιοτικά, όπως και το κριτήριο για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαραίτητο η διαδικασία υποδοχής των αιτήσεων να είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική και να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους.