Skip to main content

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων: Να τηρηθεί η αργία του Αγίου Πνεύματος

Η Ένωση καλεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους και καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.

Την υποχρέωση των καταστημάτων να είναι κλειστά την αργία του Αγίου Πνεύματος υπογραμμίζει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας «τη στάση πολλών μεγαλοεργοδοτών του κλάδου που δεν απαντάνε στο αν θα ανοίξουν ή όχι».

Η Ένωση αναφέρει μάλιστα και τη σχετική απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (2002), ενώ καλεί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικές ανακοινώσεις έχει προβεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ ο πρόεδρός του, με δηλώσεις του στη Voria.gr, τονίζει ότι είναι υποχρέωση των αρχών να δράσουν αυταπάγγελτα για την τήρηση του νόμου (δείτε εδώ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων:

«Με βάση προγενέστερη απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης η εορτή του Αγίου Πνεύματος ορίστηκε ως αργία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (όρια του πρώην νομού Θεσσαλονίκης), η οποία δεν έχει ανακληθεί, ύστερα από διαβεβαίωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επομένως τα καταστήματα στο νομό Θεσσαλονίκης υποχρεούνται να είναι κλειστά.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε επαγρύπνηση. Να κάνουμε δική μας υπόθεση το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο. Δεν θα τους χαρίσουμε καμία Αργία.

Καταγγέλλουμε την στάση πολλών μεγαλοεργοδοτών του κλάδου που δεν απαντάνε στο αν θα ανοίξουν ή όχι, βάζουν το ζήτημα του ανταγωνισμού (και αν ανοίξει ο διπλανός;) και θέλουν οι  εργαζόμενοι να μην αντιδράνε σε οποιαδήποτε καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση της Νομαρχίας, εκείνη την περίοδο, το 2002, πάρθηκε κάτω από την αποφασιστική πίεση του σωματείου. Αυτό αποδεικνύει ότι μπορούν οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο να επιβάλουν τις δικές τους ανάγκες.

Μπροστά μας έχουμε και τις 30 Κυριακές. Η κατάργηση της Αργίας του Αγ. Πνεύματος δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Συμπληρώνει την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, τις Λευκές Νύχτες, έρχεται να προστεθεί στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο των μονοπωλίων του κλάδου.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους για την ημέρα του Αγ. Πνεύματος.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, για να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να πάψει η αναμονή και η ανάθεση. Να δυναμώσουμε την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να ανατρέψουμε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και να ζήσουμε όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα».