Skip to main content

Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στο Μάλι - Τρεις νεκροί, δεκάδες όμηροι

Ένοπλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν πυροβολώντας σε ξενοδοχείο στη Μπαμακό - Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 170 ομήρους - Τρεις οι νεκροί

Επίθεση σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson στη Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ένοπλοι τζιχαντιστές, πιθανότατα δέκα στον αριθμό, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, κρατούσαν 170 ομήρους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται «πολυάριθμοι» Γάλλοι πολίτες. Ο υπουργός Ασφαλείας του Μάλι επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ομήρων, ενώ δύο ακόμη άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου έχουν τραυματιστεί.  

Τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εισβολή, απελευθερώθηκαν 80 όμηροι, μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων του Μάλι. Μεταξύ αυτών είναι διπλωμάτες του ΟΗΕ και πέντε εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών (ένας προϊστάμενος προσωπικού, δύο πιλότοι και δύο αεροσυνοδοί), που επίσης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο. Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται πολλοί Γάλλοι και Βέλγοι υπήκοοι. Μάλιστα, την ώρα της εφόδου των τζιχαντιστών, στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου βρισκόταν και ένας Έλληνας που ζει στο Μάλι, ο Μιχάλης Σκαπούλης. Ο ίδιος κατόρθωσε να ξεφύγει πριν γίνει αντιληπτός, ενώ, περιγράφοντας την περιπέτειά του στο BBC, τόνισε πως είδε τρύπες από σφαίρες στο δάπεδο του κτηρίου.

«Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια ομηρίας. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου, λίγη ώρα μετά την εισβολή, οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους από τους ομήρους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο γυναίκες. Όπως αναφέρει μαρτυρία στο Reuters, απελευθερώθηκαν μόνο όσοι μπόρεσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι!

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, οι ένοπλοι είναι τζιχαντιστές, δέκα στον αριθμό, και διαθέτουν αυτόματα όπλα, ενώ φέρεται ότι εισήλθαν νωρίς το πρωί στην περίμετρο του ξενοδοχείου με αυτοκίνητο το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες, πυροβολώντας και κραυγάζοντας «Ο θεός είναι μεγάλος» (Allahu Akbar).

Από την πλευρά του, το γαλλικό RTL μεταδίδει πως οι όμηροι αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι ακόμα και 170 (140 ένοικοι και 30 άτομα του προσωπικού), καθώς η πληρότητα στο ξενοδοχείο φθάνει το 90%.

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ News Mali, ένοπλοι άντρες, που έφτασαν στο σημείο μέσα σε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, πυροβόλησαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις. Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ μια πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως όλα εκτυλίσσονται στον έβδομο όροφο, όπου πέφτουν πυροβολισμοί στους διαδρόμους.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας το Μπαμακό, σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «έχει ενημερωθεί για επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη» και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή ανέφεραν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο κι έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συγκεκριμένη συνοικία.

Κατά το παρελθόν το Μάλι υπήρξε γαλλική αποικία, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί γαλλικός στρατός από το 2013, στο πλαίσιο καταπολέμησης των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα που δρουν στη Δυτική Αφρική.

Ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.