Skip to main content

Ένοπλες Δυνάμεις: Συστήνεται Διοίκηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Στόχος η αναβάθμιση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις καταστροφών όπως ήταν εκείνες που βίωσε η χώρα το 2023

Τη δημιουργία Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών αποφάσισε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Εθνικής Aμυνας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη με στόχο την αναβάθμιση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις καταστροφών όπως πυρκαγιές, σεισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτά που βίωσε η χώρα το 2023.

Το ΣΑΓΕ, υπό τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, όρισε ως επικεφαλής της νέας Διοίκησης τον προαχθέντα αντιστράτηγο του Μηχανικού Μιχαήλ Κλούβα. Ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΜΟΜΚΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και συντόνιζε από το πεδίο τις ενέργειες του Μηχανικού για την αποκατάσταση των βλαβών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Ο ρόλος της νέας Διοίκησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρια αποστολή των μονάδων της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών θα είναι η συνδρομή του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, όπου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών η πολιτεία ζητούσε τη συνδρομή στρατιωτικών δυνάμεων τις οποίες στερούσε από τον κρίσιμο επιχειρησιακό τους ρόλο. Oπως για παράδειγμα, κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Θεσσαλίας όταν κλήθηκαν να συνδράμουν αμφίβιοι καταδρομείς από την Αθήνα και μονάδες του μηχανικού από διάφορες περιοχές της χώρας.

Η θεσμοθέτηση της νέας διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να απλοποιήσει και συγχρόνως να επιταχύνει τις διαδικασίες ανταπόκρισης του στρατού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών αφού πλέον θα διαθέτει μονάδες με αποκλειστικό αντικείμενο τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας αλλά και αρμόδιο διοικητή ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τους φορείς της πολιτείας.

Πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», αναφέρουν ότι η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή εντός των επόμενων 4-5 μηνών. Αρχικά εξετάζεται η παραχώρηση προσωπικού και μέσων που διαθέτει ήδη το Μηχανικό, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενισχυθεί με μέσα τα οποία θα προμηθευτεί η χώρα στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τη συνδρομή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η νέα διοίκηση θα αναλαμβάνει και την εκτέλεση κατασκευαστικών έργων μικρής κλίμακας σε απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας και τα νησιά, σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφέρειες.

Νέες κατευθύνσεις

Η σύσταση της συγκεκριμένης διοίκησης αποτελεί μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης, κατά την επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έδωσε το στίγμα για τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την είσοδό τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Ως κάτοχος διδακτορικού τίτλου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «οφείλουν να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά» στα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες απειλές, άποψη που συγκλίνει με τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εξελιχθούμε, να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα» σημείωσε ο αρχηγός στην ομιλία του, εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο θα κληθεί να στελεχώσει και να χειριστεί σύγχρονα μέσα, όπως οι ψηφιακές φρεγάτες FDI, τα F-35 και άλλα οπλικά συστήματα που πρόκειται να προμηθευθεί η χώρα στο άμεσο μέλλον. Ειδική αναφορά έκανε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαχωρισμού της γνώμης από τη γνώση.

Πηγή: Καθημερινή