Skip to main content

Ενόχληση των ΗΠΑ από την παρουσία και της Κίνας στην Ελλάδα

Οι Κινέζοι δείχνουν να θέλουν διακαώς να αρχίσουν την προώθηση σημαντικών προϊόντων της αμυντικής τους βιομηχανίας στη Δύση.

Κράτησα στο αρχείο μου ένα άρθρο του Bloomberg, από τον περασμένο Μάρτιο, με τίτλο «Η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη», το οποίο έδειχνε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την οικονομική -με επακόλουθο κα την πολιτική- διείσδυση των Κινέζων στην Ευρώπη.

Σήμερα καθίσταται επίκαιρο, παρά ποτέ, μετά την εκτενέστατη ανάλυση του Defenseone, που αναδημοσίευσε το Onalert, και δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν μόνον για την ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, αλλά και για την κινεζική. Αυτό το ενδεχόμενο είναι αλήθεια δεν μας απασχόλησε όσο πρέπει, ίσως επειδή όταν μιλάμε για κινεζικές επιχειρήσεις, είναι γνωστό πως δεν είναι αμιγείς, αλλά σε συνεργασία με δυτικές πολυεθνικές που μετέφεραν θυγατρικές τους εκεί (όπως και σε όλη την Ασία). Όμως, άλλα τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οίκων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, άλλα τα συμφέροντα του αμερικανικού κράτους.

Το άρθρο στο Bloomberg, που έγραψε o Λεονίντ Μπερσίντσκι, επισημαίνει «τον κίνδυνο που προκύπτει από τις αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη, που δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από εκείνες της Ρωσίας», με αφορμή «το πρόσφατο ενδιαφέρον της Κίνας για την αγορά ενός οικοδομικού συμπλέγματος στο Βερολίνο και της βιομηχανίας ελαστικών Pirelli στην Ιταλία». Είναι χαρακτηριστικό, ότι "επισημαίνει τον κίνδυνο", αλλά δεν εξηγεί εναντίον ποίου ο "κίνδυνος", όπερ σημαίνει πως εκφράζει καθαρά τους φόβους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι Κινέζοι επενδυτές απέκτησαν τη Volvo στη Σουηδία, μεγάλο μέρος της Peugeot Citroën και τον οίκο Sonya Rykiel στη Γαλλία, το Λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα, την αλυσίδα Pizza Express και διάφορους οίκους μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο». Και στη συνέχεια εξηγεί ποιος είναι ο "κίνδυνος":

«Όταν παλιές ευρωπαϊκές εταιρείες πέφτουν στα χέρια κινεζικών κρατικών εταιρειών, το θέμα μετατρέπεται και σε γεωπολιτικό. Οι ευρωπαϊκές χώρες δηλαδή εκχωρούν μέρος της κληρονομιάς τους στην κινεζική κυβέρνηση, διευρύνοντας την παγκόσμια επιρροή της.

» Το άνοιγμα στις κινεζικές κρατικές επενδύσεις σημαίνει επίσης στήριξη ενός καθεστώτος το οποίο δεν είναι αναγκαστικά φιλικό προς την Ευρώπη και δεν μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Δεν είναι επίσης καλύτερο από το να ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές στις ρωσικές κρατικές εταιρείες όπως την Rosneft και την Gazprom, οι οποίες θα αγόραζαν τα πάντα με μόνο σκοπό να ενισχύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της Μόσχας στην ΕΕ».

Έρχεται τώρα το Defenseone και αφήνει υπόνοιες ότι η έκφραση δυσαρέσκειας των Αμερικανών προς τον Έλληνα ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο όπως αυτή εκφράστηκε με την ακύρωση της συνάντησης στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, δεν είχε να κάνει τόσο πολύ με τα “ανοίγματα” προς τη Ρωσία, αλλά με την Κίνα! Η οποία έχει κάνει ήδη πολλές κινήσεις για να “πατήσει” πόδι και στην Ευρώπη, με το λιμάνι του Πειραιά να είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα.

Το γεγονός ότι η Κινέζοι “πάτησαν” στον Πειραιά είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τους ίδιους. Όπως αναφέρει η ανάλυση του Defenseone «το Πεκίνο εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω των 260.000.000 δολ. που οι Κινέζοι δίνουν για την αναβάθμιση του ελληνικού λιμανιού του Πειραιά. Από εκεί, μέσω σιδηροδρόμων συνδέονται με τα Βαλκάνια και χρηματοδοτώντας μια γραμμή 250 μιλίων θα φθάσουν στην καρδιά της Ευρώπης».

Δεν είναι όμως αποκλειστικώς οι οικονομικές συναλλαγές που φοβίζουν τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως το γεγονός ότι Κινέζοι δείχνουν να θέλουν διακαώς να αρχίσουν την προώθηση σημαντικών προϊόντων της αμυντικής τους βιομηχανίας στη Δύση. Έφθασαν πολύ κοντά στο να βάλουν στη "νατοϊκή βιτρίνα" τα αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά τους συστήματα! Στην Τουρκία η πρότασή τους κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα! Οι ΗΠΑ, το NATO και η Δύση γενικότερα "ανατρίχιασαν" και μόνο στη σκέψη ότι ο κ. Ερντογάν θα έπαιρνε κινεζικά αντιπυραυλικά. Το θέμα είναι ανοιχτό, αλλά όλοι γνωρίζουν -κυρίως οι Κινέζοι- ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η συμφωνία να κλείσει.

Οι Κινέζοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σ’ αυτές τις κινήσεις. Και να ξεκινήσουν από τα πιο απλά. Κάπως έτσι βρέθηκαν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της κρατικής τους αμυντικής βιομηχανίας επιχειρώντας να μας πουλήσουν πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Leopard! Η Αθήνα έδειξε πρόθυμη να συζητήσει και αυτό όπως λένε οι πληροφορίες εξόργισε την Ουάσιγκτον και προκάλεσε τις αρνητικές επιπτώσεις στο ταξίδι του κ. Καμμένου.

Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και ήδη έχουν προσλάβει "αντιπρόσωπο" στην Αθήνα, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν "ενταγμένος" στο "γαλλικό λόμπυ" συμφερόντων! Εδώ υπάρχει ένα ακόμη σημείο που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβεβαιωμένο. Οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί και οι Γάλλοι φέρονται να βλέπουν θετικά την συνεργασία με την Κίνα και την είσοδό της στην ΕΕ. Και αυτό έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ, λέει το σενάριο, που προσπαθεί να δώσει και μια άλλη διάσταση για τις αμερικανικές παρεμβάσεις εντός Ευρώπης.

Ο Μακεδών