Skip to main content

Ενοχή τριών ατόμων για εικονικά έργα της ΕΥΑΘ «βλέπει» ο εισαγγελέας

Αντεισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τρία άτομα για εικονικά έργα στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Να παραπεμφθούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας πρώην διευθυντής κι ένας μηχανικός της ΕΥΑΘ καθώς επίσης κι ένας ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας για εικονικά έργα στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας, ζητώντας να δικαστούν οι τρεις κατηγορούμενου για απιστία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση.

Επίσης, προτείνει να απαλλαγούν ο πρώην πρόεδρος -διευθύνων σύμβουλος κι ένα ακόμη στέλεχος της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης επειδή δεν προέκυψαν σε βάρος τους ενδείξεις ενοχής. Η εισαγγελική κρίση ακολούθησε την προκαταρκτική και ανακριτική εξέταση που διενεργήθηκε, ύστερα από ανώνυμες καταγγελίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Από την έρευνα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι η περιουσία της ΕΥΑΘ Α.Ε υπέστη οικονομική ζημιά περίπου 45.000 ευρώ από 28 έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν, το 2006. Ως υπαίτιοι φέρονται ο πρώην διευθυντής του Δικτύου Ύδρευσης, ένας επιβλέπων μηχανικός και ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής  τεχνικής εταιρείας.

Ο πρώτος κατηγορείται ότι ενέκρινε εντολές εκτέλεσης αφανών εργασιών του δευτέρου κατηγορουμένου ο οποίος τις ανάθεσε στην ανάδοχο ανώνυμη τεχνική εταιρεία. Οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ ουδέποτε εκτελέστηκαν και οι αντίστοιχες εντολές εκτέλεσης δόθηκαν και εγκρίθηκαν παρά το γεγονός ότι ήταν εικονικές, όπως αναφέρεται στην πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών.

Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι οι αναφερόμενες στο κατηγορητήριο ως εικονικές εργασίες αποκατάστασης των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ ήταν πραγματικές. Ο ισχυρισμός τους όμως δεν είναι βάσιμος καθώς από τις σχετικές πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, προέκυψε ότι τα έργα δεν εκτελέστηκαν ποτέ, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.