Skip to main content

Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα των Δυτικών Βαλκανίων από την ΕΚΤ

Πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, ύψους 2,65 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εγκαινιάζουν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την επόπτευση του τραπεζικού τομέα στις υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση χώρες και για τις χώρες που είναι πιθανόν να εισέλθουν στην ΕΕ, εγκαινιάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Το πρόγραμμα ύψους 2,65 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προτεραιότητα του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της εποπτείας του τραπεζικού τομέα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία

Όπως προβλέπεται, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε., θα οργανώσουν το «πλαίσιο» της τεχνικής βοήθειας για την εκπαίδευση του δυναμικού των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών φορέων στην Κροατία, την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Κόσοβο και την Τουρκία.

«Η σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων σ΄ αυτές τις χώρες έχει ύψιστη σημασία για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ‘Ολι Ρεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών, οι οποίες στοχεύουν στη συνέχιση της διαδικασίας ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, σε περίοδο οικονομικής κρίσης».