Skip to main content

Ενίσχυση της συνεργασίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της ΜΚΟ Αλληλεγγύη

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η ΜΚΟ Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διάρκεια εκδήλωσης στην Αθήνα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.Ιερώνυμου.
Μία νέα σελίδα συνεργασίας άνοιξαν από χθες το βράδυ το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική. Ξεκίνημα της κοινής τους προσπάθειας, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρώτη απόφαση, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουγκάντα, το Κονγκό και τη Ζιμπάμπουε, στο άμεσο μέλλον. Καλωσορίζοντας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ο γενικός διευθυντής της «Αλληλεγγύης» Κωστής Δήμτσας μίλησε για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και για την προσφορά που μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, όπου επιτελεί έργο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ χαρακτήρισε το μνημόνιο αυτό ως «συμβόλαιο τιμής και καρδιάς» του οποίου τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα με την εφαρμογή των προγραμμάτων, που σκοπός είναι να ξεκινήσουν άμεσα για την ενίσχυση των λαών της Αφρικής.

Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, που υπογράφηκε «με αποκλειστικό σκοπό την αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των συμβαλλομένων μερών για την παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στους λαούς της Κεντρικής Αφρικής», η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», «μετά από απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και κατ΄ εκτίμηση των δυνατοτήτων της, θα αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής».

Επίσης, σε συνεργασία με το Παλαίφατο Πατριαρχείο«δύναται να εκπονεί και ad hoc (σ.σ. επί τούτω) προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας για χώρες της Κεντρικής Αφρικής, τα οποία θα υποβάλλει προηγούμενα προς έγκριση και χρηματοδότηση στην Ελληνική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και στην υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».Μεγάλο βάρος δίνει η νέα αυτή συνεργασία στην ενίσχυση των σχολείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ανά τη Αφρική.

Τέλος, με το παρόν μνημόνιο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» θα μπορούν δρομολογήσουν τη συνεργασία τους και σε τομείς που αφορούν «στην ανάπλαση και αποκατάσταση χώρων του, καθώς και χώρων και μνημείων της Ελληνικής κοινότητας στην Αφρική». Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας τέθηκε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’.