Skip to main content

Ενισχύουν οι ΗΠΑ τις πιέσεις προς το Πακιστάν για τους Ταλιμπάν

Νέες πιέσεις στο Πακιστάν να ενισχύσει τον αγώνα του εναντίον των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα, ασκεί η Ουάσιγκτον η οποία προειδοποιεί ότι η επιτυχία της νέας της στρατηγικής στο Αφγανιστάν εξαρτάται
Νέες πιέσεις στο Πακιστάν να ενισχύσει τον αγώνα του εναντίον των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα, ασκεί η Ουάσιγκτον η οποία προειδοποιεί ότι η επιτυχία της νέας της στρατηγικής στο Αφγανιστάν εξαρτάται και από το Ισλαμαμπάντ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα The New York Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει μία λεπτομερή στρατηγική για το Αφγανιστάν η οποία θα περιλαμβάνει και την αποστολή περίπου 40.000 επιπλέον στρατιωτών για να πάρουν μέρος στον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί ήδη 8 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, σε επιστολή που έστειλε ο Ομπάμα στον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, αναφέρει ότι περιμένει από τον Πακιστανό ηγέτη να ανασυντάξει τους θεσμούς της πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας σε μία ενιαία εκστρατεία κατά των εξτρεμιστών.

Στην επιστολή του, ο Ομπάμα προσφέρει στο Ζαρνταρί ένα ευρύ πεδίο κινήτρων για τους Πακιστανούς έτσι ώστε να συνεργαστούν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της συνεργασίας σε επίπεδο στρατού και μυστικών υπηρεσιών, αναφέρουν οι Times.

H επιστολή επιδόθηκε στον πακιστανό πρόεδρο από το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, στρατηγό Τζέημς Τζόουνς, ο οποίος είχε επαφές με την πακιστανική κυβέρνηση και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, την Παρασκευή στο Ισλαμαμπάντ.

Ο Τζόουνς προειδοποίησε τους Πακιστανούς αξιωματούχους ότι η νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον για το Αφγανιστάν, θα έχει αποτελέσματα μόνο εάν το Πακιστάν διευρύνει τη δική του προσπάθεια εναντίον και των ενόπλων που επιτίθενται στις πόλεις του καθώς και στις ένοπλες ομάδες που χρησιμοποιούν το Πακιστάν ως καταφύγιο για το σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις εμπιστευτικές συνομιλίες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας εγκωμίασε τις πακιστανικές επιχειρήσεις στο Νότιο Ουαζιριστάν αλλά προέτρεψε το Πακιστάν να πολεμήσει τους εξτρεμιστές που έχουν καταφύγει στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ