Skip to main content

Ενημέρωση για τη βία κατά των γυναικών στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Με το μήνυμα «Μίλα... Μη φοβάσαι!», φορείς πραγματοποίησαν ενημέρωση προς τους πολίτες για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου το πρωί, ομάδα επιστημόνων βρέθηκε έξω από το δημοτικό κατάστημα στην περιοχή Στρεμπενιώτη προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για θέματα βίας και κακοποίησης των γυναικών.

Η δράση διοργανώθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, των Δήμων Θεσσαλονίκης και Κορδελιού-Ευόσμου, υπό την υποστήριξη του δήμου Νεάπολης - Συκεών. Στελέχη των φορέων ήρθαν σε επαφή με τους δημότες, συνομίλησαν μαζί τους και τους πληροφόρησαν για την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών.

Παράλληλα, το απόγευμα της Κυριακής, 26 Νοεμβρίου στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με το μήνυμα «Μίλα... Μη φοβάσαι!».

Στην εκδήλωση μίλησαν η Αλεξάνδρα Ανδρέου (εισαγγελέας), η Ασημίνα Γκοντόλια (αστυνομικός), η Ρωξάνη Κοστατζίκη (δικηγόρος) και η Ανθή Αργυρούδη (ψυχολόγος). Η κάθε ομιλήτρια ανέπτυξε το θέμα από το δικό της επιστημονικό πεδίο. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά και με τη δημόσια διαβούλευση για την «Κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας».

Άτομα από το κοινό πήραν το λόγο και έθεσαν ερωτήσεις προς τις ομιλήτριες. Μάλιστα, μία θεατής μίλησε για την αρνητική συμπεριφορά που δέχθηκε από δημόσιες Αρχές, όταν κατήγγειλε ένα περιστατικό βίας σε βάρος της. 

«Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς το παράδειγμα του Δήμου μας, πρέπει να γίνονται περισσότερες δράσεις ενημέρωσης γιατί η κοινωνία τις χρειάζεται και οι άνθρωποι τις έχουν ανάγκη», ανέφερε σχετικά η Τοπική Σύμβουλος Τάνια Κιουμουρτζίδου που συντόνισε την εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, δημοτικοί - τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συλλόγων και άλλοι φορείς της πόλης.