Skip to main content

Ένεση 200 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση

Δύο προγράμματα για τη στήριξη ΜμΕ μεταποίησης, προϋπολογισμού πάνω από 200 εκατ. ευρώ, θα προκηρύξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου το ΥΠΟΙΑΝ, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου στο περιθώριο του
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, καθώς και η καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομίας.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα προκηρυχθούν δύο προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας για την στήριξης της επιχειρηματικότητας ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Μανώλης Πατεράκης, ειδικός γραμματέας ανταγωνιστικότητας του ΥΠΟΙΑΝ, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒΕ με θέμα «Συστήματα στήριξης εξωστρέφειας».

Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής προγράμματα:

- Ένδυση- υπόδηση-Νέες πρακτικές, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ
- Μεταποίηση στις νέες συνθήκες, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, προανήγγειλε πως στα σκαριά βρίσκονται δύο προγράμματα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ: «Νέα Οικονομία» και «Πράσινη Ανάπτυξη», για τα οποία οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Πατεράκης, «επείγει να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, δήλωσε ότι το ΕΠΑΝ παρουσιάζει απορροφητικότητα 14%, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει το 22%, δήλωσε ο κ. Πατεράκης. «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, διαπίστωσα ένα τεράστιο γραφειοκρατικό κατασκεύασμα στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπουργούς Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, έχει υποβάλλει ν/σ για την απλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στόχος η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, τονίζει ο Μπόλαρης

«Μετά την αντιμετώπιση το τελευταίο εξάμηνο του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, η πρόκληση συνεχίζεται και έχει όνομα: Παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒΕ.

Απαντώντας στην έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε πως «φτάσαμε στα όρια της κατάρρευσης, μόλις εκταμιεύθηκαν τρία κοινοτικά προγράμματα στήριξης, και γι΄ αυτό  είναι ανάγκη η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ να μην γίνει όπως τα προηγούμενα χρόνια.

«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν στη δημόσια διοίκηση, αλλά η ελεύθερη αγορά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να αλλάξουν στερεότυπα. Η ανταγωνιστικότητα να φαίνεται όχι μόνο στις τιμές, αλλά και στην ποιότητα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, δήλωσε ότι «το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας έχει δημιουργήσει και έλλειμμα ελληνικής επιχειρηματικής αξιοπιστίας».

Στο έλλειμμα αξιοπιστίας έκανε λόγο και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Corporate Transaction Banking Eurobank EFG, Ανδρέας Χασάπης, ο οποίος τόνισε πως έχει αλλοιωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό η εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό.

«Πρέπει να επενδύσουμε σε μία μακρόπνοη στρατηγική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Χασάπης, ενώ υπογράμμισε πως ο οικονομικός δείκτης εξωστρέφειας ήταν το 2009 στην Ελλάδα 45%, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη άγγιζε το 70%.