Skip to main content

Ενεργειακή ρωσοτουρκική ντρίπλα για τον αγωγό Turkish Stream

Το σχέδιο Ρώσων και Τούρκων για να μπορέσει να περάσει και από ελληνικά εδάφη ο αγωγός φυσικού αερίου, παρά την πιθανή αμερικανική αντίθεση.

Μια μεγάλη ντρίπλα, σε όλους όσοι αντιδρούν στην κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου αγωγού στα βόρεια σύνορα της χώρας μας βρίσκεται σε φάση κυοφόρησης τα τελευταία 24ωρα. Ο λόγος αφορά στον Turkish Stream.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στη Voria.gr αναφέρουν ότι Ρώσοι και Τούρκοι θα επιχειρήσουν να «περάσουν» από την Ελλάδα τον αγωγό σαν ιδιωτικό έργο. Εν προκειμένω, με βάση τις διεθνείς ρήτρες, αν πληροί τους όρους κατασκευής, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει την κατασκευή του, από τη στιγμή μάλιστα που δεν εμπίπτει σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Τη λύση αυτή πρότειναν, όπως μαθαίνουμε, παρασκηνιακά στην Αθήνα, όταν η τελευταία πρόβαλε το επιχείρημα ότι θα έχει πρόβλημα με τους Αμερικανούς στην υλοποίηση του έργου, σε ό,τι αφορά στο τμήμα που θα περνάει από τη χώρα μας. Η πρόταση βέβαια έχει πολλά σκοτεινά σημεία ακόμα, ωστόσο, ο ρωσικός παράγοντας θεωρεί ότι αν πάρει το πράσινο φως, τότε μπορεί να την τελειοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αγωγός θα ξεκινάει από τη Ρωσία, θα περνάει στην Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, αποφεύγοντας έτσι την Ουκρανία και θα καταλήγει μέσω των ελληνικών συνόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις από το μέτωπο, καθώς οι αντιδράσεις που θα προκληθούν θα είναι -και πάλι- μεγάλες.