Skip to main content

Ενεργειακή αναβάθμιση για οχτώ στα δέκα κτήρια της ΠKM

Το πρόγραμμα που αναλαμβάνει η Περιφέρεια θα καταγράφει τις ανάγκες των ιδιόκτητων κτηρίων της για να περιοριστεί έτσι η κατανάλωση καυσίμων

του Αλέξη Ανδρεάδη

Πριν από το 1985 (όταν θεσπίστηκαν οι πρώτοι σοβαροί κτhριοδομικοί κανόνες) είναι κατασκευασμένα οχτώ στα δέκα κτήρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ενεργοβόρα, σε βαθμό μάλιστα που να χρήζουν επεμβάσεων, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοσή τους, αλλά και η λειτουργικότητά τους. Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων και συγκεκριμένα των κτηρίων της Περιφέρειας, το 78% των οποίων είναι παλαιάς κατασκευής. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τα κτήρια και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσής τους και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό θα γίνει με τη θεσμοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, αλλά και παραγωγής ζεστού νερού, με την εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η πρώτη επίσημη καταγραφή των ιδιόκτητων κτηρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλους τους νομούς και θα ακολουθήσει ενεργειακή επιθεώρηση σε όλα και έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το καθένα από αυτά, ώστε να προσδιοριστούν οι απαιτούμενες επεμβάσεις (μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας). 

Η διαδικασία αυτή θα γίνει σε έξι μήνες και το συνολικό κόστος υπολογίστηκε στα 148.800 ευρώ. Ζητούμενο είναι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που θα έχει ως συνέπεια και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, δηλαδή των δαπανών για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. «Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων θα μας βοηθήσει ώστε να εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά χρημάτων, από τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε για τη βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μας θα βελτιώσει τη λειτουργία τους, αλλά και την απόδοση των εργαζομένων», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στο πλαίσιο του έργου θα διερευνηθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε καθένα από τα κτήρια ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της θερμικής και οπτικής άνεσης των κτηρίων προτεραιότητας, όπως ανέφερε στην εισήγηση του θέματος ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης.

Σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας

Επίσης, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο ευρωπαϊκό έργο «Reform», που προβλέπει την ανάπτυξη βιώσιμου αστικού σχεδίου κινητικότητας αλλά και συστημάτων ευφυούς διαχείρισης της αστικής κινητικότητας και ελέγχου κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η καλύτερη οργάνωση της κυκλοφορίας των μέσων μεταφοράς, με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, να περιοριστεί η χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου, να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των πολιτών με τη συνδυασμένη χρήση διαφορετικών μέσων μεταφοράς και με παράλληλη ενθάρρυνση της χρήσης μέσων όπως το ποδήλατο. Στο πρόγραμμα, εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει το ΕΚΕΑ και φορείς από Ιταλία, Βέλγιο, Βρετανία και Ολλανδία. Και σε αυτό το πρόγραμμα κεντρικός στόχος είναι ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον με την εκπόνηση δικτύου πολλαπλών δημόσιων μεταφορικών μέσων, που χρησιμοποιούν μέσα χαμηλής εκπομπής άνθρακα, όπως είναι η θαλάσσια συγκοινωνία, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το μετρό. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την Περιφέρεια είναι 126.500 ευρώ.