Skip to main content

Ενεργειακά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Βοσνία

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατ.ευρώ για την κατασκευή νέων ενεργειακών έργων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βοσνίας, προκηρύσσοντας ταυτόχρονα διαγωνισμό για την επιλογή διεθνούς στρατηγικού επενδυτή.
Επενδύσεις εκατοντάδων εκατ.ευρώ για την κατασκευή νέων ενεργειακών έργων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κροατομοσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας (σ.σ. η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία μαζί με τη Σερβική Δημοκρατία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη), δημιουργώντας, ταυτόχρονα, το πλαίσιο για τη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή διεθνούς στρατηγικού επενδυτή.

Αν και το ακριβές ποσό της επένδυσης δεν γνωστοποιήθηκε, ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση της συγκεκριμένης οντότητας έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή δύο θερμοηλεκτρικών σταθμών και ενός υδροηλεκτρικού σταθμού.

Ο ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός, ισχύος 550 MW, θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Τόμισλαβγκραντ (βορειοδυτική Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και ο δεύτερος, ισχύος 450 MW, στην πόλη Τούζλα.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός, ισχύος 23 MW, θα κατασκευαστεί στην περιοχή Βράντουκ, κοντά στη Ζένιτσα (κεντρική Βοσνία).

Τις προκαταρκτικές εργασίες για την ανάπτυξη των έργων ανέλαβαν οι δύο δημόσιες εταιρίες ενέργειας (στο Μόσταρ και το Σαράγεβο).

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εργασίες στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών για την κατασκευή του ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού.

Η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία θα είναι ιδιοκτήτρια των ενεργειακών εγκαταστάσεων και οι στρατηγικοί επενδυτές θα αποζημιωθούν για τις επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιήσουν, με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τους σταθμούς που θα κατασκευαστούν.

Τα κοινοπρακτικά σχήματα που θα δημιουργηθούν από την κυβέρνηση και το στρατηγικό επενδυτή θα αναλάβουν και τη διαχείριση των ενεργειακών έργων, ανακοινώθηκε από την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ