Skip to main content

Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ – Ιστορίες της Έκθεσης: Ο πύργος του ΟΤΕ

Από Voria.gr
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.

Ποτό στα αστέρια με θέα την πόλη. Μπορεί κάποιος να κάνει τον γύρο της πόλης σε 45 λεπτά και να δει από τα κάστρα μέχρι την Περαία; Μετά από μια δεκαετία ακινησίας ο Πύργος της έκθεσης ή πύργος του ΟΤΕ περιστρέφεται.

Ο πύργος, γλυπτό, όπως το χαρακτήρισε στο παρελθόν ο αρχιτέκτονας του Αλέξανδρος Αναστασιάδης ολοκληρώθηκε το 1970. Η ΔΕΘ παραχώρησε στον ΟΤΕ οικόπεδο 435 τ.μ επί του οποίου ο ΟΤΕ ανήγειρε με δαπάνες του τον πύργο.  Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο πύργος θα αποσβεσθεί μετά την πάροδο 30 ετών από την κατασκευή του δηλαδή στις 29 Μαρτίου 2000, οπότε και θα παραδιδόταν προς χρήση στη ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ αρχικά διαφώνησε με την παραπάνω συμφωνία, όμως μετά από παρέμβαση του τότε Υπουργείου Βορείου Ελλάδος δέχθηκε την 25ετή μίσθωση. Ο ΟΤΕ για να πείσει την ΔΕΘ αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 50% από τα ακαθάριστα έσοδα του αναψυκτηρίου και μίσθωμα τετραπλάσιο από αυτό που ίσχυε για τα υπόλοιπα ιδιωτικά περίπτερα της ΔΕΘ. Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει από το 1969 και κατά την διάρκεια της 34ης ΔΕΘ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή του πύργου ύψους 65 μέτρων (43,20 μ. το κτίριο και 21,80 μ. η μεταλλική κεραία) σε επιφάνειας 377 τ.μ. Στην κορυφή θα υπήρχε αναψυκτήριο 160 ατόμων με περιστρεφόμενο δάπεδο που θα έκανε μια περιστροφή ανά 15–20 λεπτά. Για την 34η ΔΕΘ το ύψος του πύργου που είδαν οι επισκέπτες ήταν 8,40 μέτρα. Η κεντρική ιδέα του αρχιτέκτονα ήταν ένας συνδυασμός από νοητούς όρθιους και ανεστραμμένους κώνους για να δοθεί στο έργο ένταση, δυναμική και ισορροπία.

Το 1970 το νέο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είχε ολοκληρωθεί. Στον 5ο όροφο του πύργου λειτουργούσε κοινός τηλεοπτικός σταθμός της ΔΕΘ και του ΟΤΕ, ο οποίος εξέπεμπε καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης και αναμετέδιδε απευθείας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από το Παλέ ντε Σπορ. Ο ανελκυστήρας του Πύργου εξυπηρετούσε 180 άτομα την ώρα και η είσοδος γινόταν με δελτία προτεραιότητας.

Ο ΟΤΕ στον Πύργο παρουσίασε τις νέες δραστηριότητές του για τις τηλεπικοινωνίες του μέλλοντος που ήταν όπως τις είχε θεματικά προσδιορίσει, η κινητή τηλεφωνία και το φωνόραμα, ένας συνδυασμός τηλέφωνου και τηλεόρασης. Ο συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Θ. Αντωνίου κατά παραγγελία του ΟΤΕ είχε συνθέσει το έργο “Τηλεπικοινωνίες 1970” το οποίο ακουγόταν στον  2ο όροφο του Πύργου.

Ο ΟΤΕ το 1971 είχε ως κεντρικό θέμα της συμμετοχής του στη ΔΕΘ «υποβρύχιος σύνδεσις». Σε ολόκληρο τον πρώτο όροφο του πύργου ΟΤΕ παρουσιάζονταν εικόνες και πίνακες υποβρύχιων συνδέσεων. Στον 5ο όροφο του Πύργου υπήρχε αίθουσα πομπών τηλεοράσεως που εξέπεμπαν ειδικό πρόγραμμα για  την ΔΕΘ.

Μεγάλη επισκεψιμότητα είχε ο πύργος και το 1972 όπου εκτός των άλλων παρουσιάζονταν οι υπηρεσίες του οργανισμού για την διεθνή και υπεραστική αυτοματοποίηση των κλήσεων. Τετράωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα αναμετέδιδε ο σταθμός του ΟΤΕ και της ΔΕΘ από τον πύργο.

Το 1974 στο πύργο του ΟΤΕ, εντύπωση προκαλούσε η μακέτα των δορυφορικών σταθμών «Θερμοπύλαι» και η επίδειξη των δορυφορικών επικοινωνιών με ολόκληρο τον κόσμο.

Την 1η Ιουλίου 1987 υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ ΔΕΘ και ΟΤΕ με το οποίο επικυρωνόταν η αρχική συμφωνία, ενώ στις 28 Ιουνίου 2000 υπεγράφη νέο ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο η ΔΕΘ και ο ΟΤΕ συμφώνησαν σε 12ετή μίσθωση της οποίας η λήξη προβλεπόταν στις 31 Μαρτίου 2012. Η ΔΕΘ και ο ΟΤΕ ανανέωσαν την μίσθωση για άλλα 12 χρόνια και έτσι  η συνεργασία των δυο φορέων συνεχίζεται αρμονικά.

Με την πάροδο των χρόνων ο Πύργος άρχισε να εμφανίζει  τα σημάδια της φθοράς και έτσι η ΔΕΘ με τον ΟΤΕ αποφάσιζαν την ριζική ανακαίνισή του. Στην 71η ΔΕΘ, το 2006, πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο τέταρτος περιστρεφόμενος όροφος του ανακαινισμένου πύργου του ΟΤΕ ήταν επισκέψιμος για το κοινό και σε πλήρη λειτουργία.

Ο Πύργος δεν είναι μόνον έκθεση, είναι και Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον Λευκό Πύργο η πόλη μας διαθέτει και ένα άλλο μνημειακό κτίσμα και σύμβολο της πόλης και της ΔΕΘ, τον Πύργο του ΟΤΕ.