Skip to main content

Ενενήντα χρόνια ΔΕΘ - Ιστορίες της Έκθεσης: Η εποχή του Ανδρέα

Από Voria.gr
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της ΔΕΘ, όπως τις αφηγείται ο Κυριάκος Ποζρικίδης στην εξαιρετική έκδοση «Ιστορίες της Έκθεσης» για τα 90στά γενέθλιά της.

Η 46η ΔΕΘ το 1981 πραγματοποιήθηκε σε ασταθές πολιτικό πε­ριβάλλον. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, παραιτήθηκε η Κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη, προκηρύχτηκαν εκλογές και ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος. Τα εγκαίνια πραγ­ματοποιήθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ παρουσία του Πρωθυπουργού Γ. Ράλλη και κλιμακίου Υπουργών. Στον αγια­σμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Μ. Μπού­ρος, ο Υπουργός Εμπορίου Α. Καλαντζάκος και ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Ν. Μάρτης. Εγκαινιάζοντας την 46η ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε: “Παρακολουθώ την εξέλιξη της εκθέσεως αυτής από την ημέρα της ιδρύσεώς της. Και την εγκαινιάζω ο ίδιος από το 1956 με εξαίρεση τα δέκα χρόνια που βρέθηκα μακριά από την πατρίδα μου. Δέκα χρόνια που υπήρξαν οδυνηρά τόσο για μένα, όσο και για την Ελλάδα.”

Τα εγκαίνια της 47ης ΔΕΘ το 1982 πραγματοποιήθηκαν στις 6:30 μ.μ. της 12ης Σεπτεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ. Ελαφρά αδιαθεσία κράτησε στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και έτσι τα εγκαίνια έκανε για πρώτη φορά ο Πρω­θυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, στον οποίο ο λαός της Θεσσα­λονίκης επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο πήραν ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Αντώνης Κούρτης και ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Ιντζές. Ο Υπουργός Εθνι­κής Οικονομίας κ. Γεράσιμος Αρσένης αποφασίστηκε να μην μιλήσει στα εγκαίνια αφού δεν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα εγκαίνια της 48ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 1983 στο Παλέ ντε Σπορ. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπο­λίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Πα­πανδρέου εγκαινίασε την έκθεση παρουσία 12 Υπουργών, 8 Υφυ­πουργών, του Προέδρου της ΔΕΘ Α. Κούρτη, πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου. Tο ίδιο βράδυ, η Διοίκηση της ΔΕΘ παρέθεσε επί­σημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο “Μα­κεδονία Παλάς”. Την επομένη ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα περίπτερα της ΔΕΘ δέχθηκε εκδηλώσεις λατρείας από τον κόσμο που επισκέφθηκε την έκθεση.

Το 1984 τα εγκαίνια της 49ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου και πάλι στο Παλέ ντε Σπορ. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Στις προοπτικές της ελλη­νικής οικονομίας, στους κυβερνητικούς στόχους και στους κανόνες παιχνιδιού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε ο Πρωθυ­πουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Το Σάββατο 1 Σεπτεμ­βρίου, ημέρα των εγκαινίων της 49ης ΔΕΘ, εκλέχθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 70 ψήφους, έναντι 40 ψήφων που έλαβε ο συνυποψήφιός του κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Στις 2 Σεπτεμβρίου, την πρώτη Κυριακή της 49ης ΔΕΘ, απεβίωσε στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” ο μεγάλος ηθοποιός μας Μάνος Κατράκης. Την ίδια χρονιά στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσα­λονίκης διοργανώθηκε από 18 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου, η 26η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Σκακιού από την ΔΕΘ, την Ελληνική Ομο­σπονδία Σκακιού και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς.

Τα εγκαίνια της 50ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν την 31η Αυγούστου 1985 στο Παλέ ντε Σπορ. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παρουσία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου. Παρών στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Πρόεδρος της Διε­θνούς Ένωσης Εκθέσεων (UFI) κ. Χέρολντ. Στη διάρκεια της τελετής, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων επέδωσε στον Πρω­θυπουργό το “ Ύπατο Παράσημο της Αποστολικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης”. Tο ίδιο παράσημο δόθηκε και στον Πρόεδρο της ΔΕΘ κ. Αντώνη Κούρτη. Tο ίδιο βράδυ, η διοίκηση της ΔΕΘ παρέ­θεσε το καθιερωμένο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουρ­γού στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς”, ενώ στους κήπους του Κυβερνείου μετά το δείπνο, δόθηκε μεγάλη δεξίωση για την 50ή ΔΕΘ. Σημειώνουμε ότι ήταν η πρώτη φορά που το Κυβερνείο άνοιξε τους χώρους του για την δεξίωση της ΔΕΘ. Την επομένη, ο Πρωθυ­πουργός επισκέφθηκε τους εκθεσιακούς χώρους.

Το 1986 τα εγκαίνια της 51ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν το Σάβ­βατο 6 Σεπτεμβρίου από τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στο Παλέ ντε Σπορ. Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε απονομή της συμβολικής κρυστάλλινης σύνθε­σης της οργάνωσης “Πέρα από τον Πόλεμο” στον Πρωθυπουργό, από τον Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης κ. Ρόμπερτ Άλεϊ.

Τα εγκαίνια της ΔΕΘ το 1987 πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου στο Παλέ ντε Σπορ από τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου παρουσία πολυπληθούς Κυβερνητικού κλιμακί­ου, ξένων Υπουργών και διπλωματικών εκπροσώπων από 26 χώρες. Ο Πρωθυπουργός έφθασε στην Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αε­ροπλάνο, ενώ η πόλη είχε γεμίσει με πράσινα πανό για την υποδο­χή του. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων και αμέσως μετά το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Βασίλης Δολμάς και ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος κ. Στέ­λιος Παπαθεμελής. Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της ΔΕΘ προς τιμήν του Πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο “Μακεδο­νία Παλάς”, παρακάθισαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί της Αιγύπτου, της Γιουγκοσλαβίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Ο Πρωθυ­πουργός στην ομιλία του εξήγγειλε την μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 20%, την αύξηση των μισθών κατά 10% και την επιδότηση του ενοικίου.

Η 53η διοργάνωση το 1988 πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης του εμπορικού και εξαγωγικού χαρακτήρα της, μειώνοντας το χρό­νο λειτουργίας της από 15 σε 10 ημέρες. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο Παλέ ντε Σπορ από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αγαμέμνονα Κουτσιόγιωργα, αντί του Πρωθυπουρ­γού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε μεταβεί στο Λονδίνο για ιατρικούς λόγους. Κατά την άφιξη του Κυβερνητικού κλιμακίου στο αεροδρόμιο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” δεν υπήρξε επίσημη ή λαϊκή υποδοχή. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο έτερος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ι. Χαραλαμπόπουλος και 25 Υπουργοί και Υφυπουρ­γοί. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Πα­ντελεήμων και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Βασίλειος Δολμάς και ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Με πολιτική ομιλία ουσιαστικού περιεχομένου και όχι με τυπικό χαιρετισμό, εγκαινίασε την 53η ΔΕΘ ο Κουτσόγιωρ­γας, ενώ το κυρίαρχο σύνθημα του κόσμου μέσα στο Παλέ ντε Σπορ ήταν “σιδερένιος δυνατός θα γυρίσει ο Αρχηγός”. Tο κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η διοίκηση της ΔΕΘ στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς”, ανέγνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Π. Ρουμελιώτης.

Την 54η ΔΕΘ το 1989 εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαν­νετάκης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημο­κρατίας και Συνασπισμού, παρουσία πολυπληθούς Κυβερνητικού κλιμακίου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κων­σταντίνος Μητσοτάκης. Μετά τον αγιασμό, τον λόγο πήρε ο νέος Πρόεδρος της Helexpo–ΔΕΘ κ. Γιώργος Αθανασιάδης. Η 54η διορ­γάνωση ήταν προεκλογική. Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα λειτουργίας της ΔΕΘ, κατατέθηκε το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο αποδίδονταν ευθύνες στον Ανδρέα Παπανδρέου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Στα εγκαίνια παραλίγο να συμβεί ενδοεκκλησιαστική σύρραξη κα­θώς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια διάβαζε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατρι­άρχη Δημητρίου, έχασε την χρονιά αυτή το προνόμιό του. Έξω από το Παλέ ντε Σπορ, πριν αρχίσει η τελετή των εγκαινίων, τσακώθηκε άγρια με τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Μητροπολίτη Φιλαδέλφει­ας, Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε σταλεί για να διαβάσει το μήνυμα. Tα πράγματα αγρίεψαν τόσο πολύ που χρειάστηκε η παρέμβαση των παριστάμενων Υπουργών. Τελικά τα πράγματα ηρέμησαν μόνο μετά την αποχώρηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν παρευρέθηκε ούτε στο επίσημο δείπνο το ίδιο βράδυ.