Skip to main content

Το πρώτο αντάρτικο Αβραμόπουλου σε Μπουτάρη από τη θέση των εδράνων

Για το θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων του δήμου εκτυλίχθηκε η πρώτη κόντρα μεταξύ δημάρχου και πρώην προέδρου δημ. συμβουλίου.

Εντολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να διερευνήσει τις νομικές ενέργειες που υπάρχουν ώστε να πληρωθούν οι 730 συμβασιούχοι που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Η απόφαση ελήφθη, μετά από μια ηλεκτρισμένη συζήτηση, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά και πληρωμένη. Πάρτε απόφαση για να κάνουμε Πάσχα με λεφτά», είπε η εκπρόσωπος των συμβασιούχων Σοφία Εξαδακτύλου.  

Συγκριμένα, η απόφαση του πρώην αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη, η οποία εγκρίθηκε, αναγνωρίζει αρχικά ότι οι συμβασιούχοι, από τη στιγμή που εργάστηκαν πρέπει να πληρωθούν. Έπειτα δίνει εντολή στον δήμαρχο να κινήσει τις νομικές διαδικασίες, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος πληρωμής τους.

Κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το θέμα κατά την αυριανή του συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Σας υπόσχομαι να δούμε μέσα στην εβδομάδα τι δυνατότητες υπάρχουν. Θα ξεκαθαρίσω το θέμα νομικά και εάν υπάρχει η δυνατότητα θα δώσω το «εντέλλεσθε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο, «με πολιτική απόφαση δεν γίνεται να πληρωθούν οι εργαζόμενοι». «Ούτε με απόφαση δημάρχου ούτε με έναντι μπορούν να πληρωθούν αλλιώς θα πάω για απιστία. Καταρχήν και απόφαση να πάρουμε θα πάει αποκεντρωμένη και θα την κόψει», τόνισε ο δήμαρχος.

Κόντρα Αβραμόπουλου με Μπουτάρη και Γούλα

Να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για να πληρωθούν έστω και έναντι οι συμβασιούχοι πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η οποία ανέφερε ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση.

«Είναι και δική μας ευθύνη να βρούμε λύση. Είναι απλήρωτοι. Ας τους έλεγε ο δήμος ότι δεν μπορώ να σας απασχολήσω άλλο. Πάντα υπάρχει τρόπος να βρίσκεται λύση» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Δεν μπορούν να δοθούν έναντι. Ούτε με απόφαση δημάρχου. Θα πάω για απιστία. Το πρόβλημα δεν είναι με μας. Δεν εγκρίνει η επίτροπος τα εντάλματα πληρωμών» απάντησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Μπορούμε να τους πληρώσουμε. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Δουλεύουν και δεν αμείβονται. Δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς. Ούτε μας βολεύει η στάση του Πόντιου Πιλάτου. Να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Έστω και για πληρωμή για έναν μήνα» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος σε νέα παρέμβασή του.

«Να πάρουμε την πολιτική απόφαση ως δήμος και δημοτικό συμβούλιο. Να υπάρξει η ψηφοφορία» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης.

Στο θέμα παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε σε παλαιότερη απόφαση στήριξης συμβασιούχων και η οποία στη συνέχεια είχε προκαλέσει διαμάχη με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης κάλεσε τον δήμαρχο να θέσει πρώτο το θέμα στον πρωθυπουργό και να αφήσει τα αναπτυξιακά. «Να είμαστε σοβαροί και να μην παρασυρόμαστε. Είναι εύκολο να πούμε κουβέντες και να εισπράξουμε το χειροκρότημα ανθρώπων. Να μην τους κοροϊδεύουμε, η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου σημείωσε ότι το θέμα θα πάει στο ελεγκτικό συνέδριο στην Αθήνα και εκεί θα υπάρξει λύση.
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με απόφαση δημάρχου και ας δικάσουν το δημοτικό συμβούλιο πρότεινε ο επικεφαλής της Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Δελής. «Μάχη του δήμου ενάντια στην απλήρωτη εργασία» πρότεινε ο Κωνσταντής Σεβρής.