Skip to main content

Ενδείξεις για έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης

Πυκνώνουν οι ενδείξεις για έγκριση της επόμενης δόσης ύψους 7,7 δις ευρώ, την ερχόμενη Παρασκευή, όπως φαίνεται από τις σημερινές αποφάσεις του ESM

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που απορρέει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση των 7,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ μετέθεσε για την  Παρασκευή την αρχικά  προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ, το οποίο είναι και αρμόδιο να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Η μικρή αναβολή σημαίνει ότι την Παρασκευή μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα διευθετήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Πράσινο φως και από το ΔΝΤ

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΣΜ προσδιορίζει τις εκκρεμότητες στο θέμα της δίωξης των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που βαίνει όμως προς επίλυση μετά την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, αλλά και της υπόθεσης της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Και τα δύο αυτά ζητήματα εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι μπορούν να κλείσουν οριστικά μέσα στις επόμενες ώρες.

Ωστόσο, για να δοθεί η δόση θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως και το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει από την κυβέρνηση να διευθετήσει κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση, που επίσης βρίσκονται στην τελική φάση υλοποίησης.

Με βάση την συμφωνία της 15ης Ιουνίου, το ποσό της δόσης καθορίστηκε σε 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,7 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα στις επόμενες μέρες και άλλα 800 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο. Σχεδόν το σύνολο του παραπάνω ποσού θα διατεθεί για εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών τον Ιούλιο, καθώς και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle