Skip to main content

Ενδιαφέρον Deutsche Telekom για Telekom Srbija

Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του 40% της σερβικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας Telekom Srbija ανακοίνωσε η γερμανική Deutsche Telekom.
Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του 40% της σερβικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας Telekom Srbija ανακοίνωσε η γερμανική Deutsche Telekom, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.

Η Telekom Srbija «ταιριάζει» με τη στρατηγική εξαγορών της Deutsche Telekom, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας της εταιρίας στη νότια και ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εταιρίας δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Οικονομίας, Μλάντζαν Ντίνκιτς, πως για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

Ο ίδιος διέψευσε τους ισχυρισμούς που «πρωταγωνιστούν» στο οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο, βάσει των οποίων το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Telekom Srbija θα πωληθεί απευθείας στην Deutsche Telekom.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και εάν επιτευχθεί η πώληση του ποσοστού, υπολογίζεται πως στον κρατικό προϋπολογισμό θα εισρεύσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί - μέσω ενός ειδικού ταμείου που θα συστήσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση έργων υποδομών - στην κατασκευή οδικών αξόνων στη νότιο και κεντρική Σερβία.

Τη σερβική αγορά σταθερής τηλεφωνίας μονοπωλούσε - μέχρι πρόσφατα - η Telekom Srbija, της οποίας το 20% κατέχει ο ΟΤΕ. Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, αναφορικά με την πώληση της Telekom Srbija, η γερμανική Deutsche Telekom θα έχει δικαίωμα κατά προτίμηση (preemptive right) για την αγορά του 40%.

Όποιος και αν είναι τελικά ο αγοραστής του 40%, θα είναι σε θέση να επιτύχει εκ των υστέρων πλειοψηφική συμμετοχή, αγοράζοντας σχετικές μετοχές από Σέρβους πολίτες, καθώς επίσης από νυν και πρώην υπαλλήλους της «Telekom Srbija», οι οποίοι αναμένεται να λάβουν το 27% του προαναφερόμενου πακέτου, βάσει ενός για το τρέχον έτος προγράμματος συναφούς χορήγησης.

Η κυβέρνηση θα συστήσει επιτροπή, που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τις λεπτομέρειες του διεθνούς διαγωνισμού, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, κατά τα στάδια προετοιμασίας και εκτέλεσης της διαδικασίας πώλησης του 40% της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας. Αρμόδιο για την όλη διαδικασία είναι - σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης - το υπουργείο Οικονομικών.