Skip to main content

Ένδεκα χιλιάδες οι πρόσφυγες στην Κεντρική Μακεδονία

Ο στόχος Τζιτζικώστα για αναλογικό επιμερισμό επετεύχθη, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα. Δέκα κέντρα φιλοξενίας λειτουργούν, 11 έκλεισαν.

Ένδεκα χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν πλέον στην Κεντρική Μακεδονία και ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πλέον επετεύχθη ο στόχος που είχε βάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για αναλογικό με τον πληθυσμό της αριθμό προσφύγων στην περιοχή, καθώς οι φιλοξενούμενοι αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού της χώρας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε δημοσίως τον κ. Μουζάλα για τις προσπάθειες που κατέβαλε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «απέδειξε πως είναι ένας άνθρωπος που τηρεί το λόγο του. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναγκαστήκαμε να επωμιστούμε δυσανάλογο βάρος, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, φιλοξενώντας πάνω από το 50% των προσφύγων και γι' αυτό πάγιο αίτημά μας ήταν ο αναλογικός επιμερισμός του πληθυσμού. Με τις ενέργειες του υπουργού φτάσαμε πλέον να φιλοξενούμε το 20% των προσφύγων και να μπορούμε έτσι αξιοπρεπώς να διαχειριστούμε το ζήτημα. Αποδεικνύουμε ότι αυτό το βάρος μπορούμε να το σηκώσουμε, αφού οι συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον καλές».

Με αντίστοιχα καλά λόγια για τον περιφερειάρχη μίλησε και ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι «είχα ένα άγχος στο σημερινό ερχομό μου στην Περιφέρεια, επειδή ήθελα να πω στον κ. Τζιτζικώστα ότι χάρη στη συνεργασία μας καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο της φιλοξενίας του 20% του προσφυγικού πληθυσμού στην Κεντρική Μακεδονία. Ο στόχος που είχαμε βάλει επιτεύχθηκε και με τη συμβολή των πολιτών, που συνέδραμαν το έργο μας και έδειξαν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Τίποτα δε θα είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε η προσωπική υπεύθυνη στάση του κ. Τζιτζικώστα. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και φιλοξενίας των προσφύγων».

Τα στοιχεία

Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο κ. Μουζάλας:

-Το 50% των camp για πρόσφυγες στη χώρα έχει κλείσει: Θα κλείσουμε κι άλλα. Προτεραιότητα να κλείσει στην Κεντρική Μακεδονία έχει το camp του Δερβενίου και ήδη μόνο ως χώρος για την ενδιάμεση φιλοξενία προσφύγων λειτουργεί η Softex.

-Στην Κεντρική Μακεδονία από 22.000 πρόσφυγες παραμένουν σήμερα 11.000: Στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους.

-Λειτουργούν πλέον δέκα camp και έκλεισαν 11 στην περιοχή: Σε αυτά τα camp που λειτουργούν οι συνθήκες είναι πολύ καλές, ενώ τα Διαβατά είναι πλέον πρότυπος οικισμός.

-Το πρόγραμμα με τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα θα επεκταθεί και κρίνεται επιτυχημένο, αφού αφήνει –σε συνδυασμό με τα voucher και τα χρήματα στους πρόσφυγες- εισόδημα και στις τοπικές αγορές, άρα η κοινωνία βλέπει ανταπόδοση.

-Μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη μέχρι σήμερα 17.000 πρόσφυγες, σε διάστημα 15 μηνών.

-Μέχρι το τέλος του 2017 θα μετεγκατασταθούν άλλοι 7.000.

-Για 7.000 πρόσφυγες έγινε επανένωση με τις οικογένειές τους και αυτό γίνεται για 100 – 200 πρόσφυγες το μήνα.

-Την οικειοθελή επιστροφή ακολούθησαν 7.000 παράνομοι μετανάστες που δεν πήραν άσυλο.

-Υπάρχουν δυσκολίες στην επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα επιστράφηκαν μόλις 1.000 – 1.300 άτομα.

-Δυσκολίες υπάρχουν στις αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους και γι' αυτό ζητάμε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών.

-Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό να μιλά κανείς για επιστροφές τύπου Δουβλίνου στην Ελλάδα. Θα γίνουν κάποιες δεκάδες βάσει του νόμου του Δουβλίνου, αλλά μόνο συμβολικά. Τίποτα περισσότερο.