Skip to main content

Ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης μες στο 2016 «βλέπει» το Stratfor

Σύμφωνα με το Stratfor, η κύρια απειλή στην Ελλάδα θα είναι η κοινωνική αναταραχή, όχι η αποπληρωμή του χρέους - Απίθανη μια νέα κρίση όπως το 2015

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης του Stratfor για την ελληνική κρίση, σε ό,τι αφορά το νέο έτος, καθώς το διεθνούς κύρους think tank διαβλέπει πολιτική αστάθεια, αμελητέα ανάπτυξη, εκτόξευση της ανεργίας και κοινωνικές αναταραχές που ενδεχομένως θα προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Το Stratfor προβαίνει σε ειδική μνεία για την Ελλάδα, αναλύοντας την κατάσταση στη χώρα, όπου, όπως διαπιστώνει, «τα προβλήματα παραμένουν για την Αθήνα». «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή», σημειώνει το think tank.

Επισημαίνει, ακόμη, πως η ελληνική οικονομία έχει άλλο ένα έτος όπου θα σημειώσει «αμελητέα ανάπτυξη» και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Αυτό θα οδηγήσει σε διαρκείς διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη διοίκηση να επιβραδύνει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης», λέει το Ινστιτούτο.

«Η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή ο Τσίπρας ηγείται μιας ισχνής κοινοβουλευτικά, πλειοψηφίας», συμπληρώνει.

Εντούτοις, σημειώνει το Stratfor, το ελληνικό κατεστημένο θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, έτσι ώστε ακόμη και αν πέσει η κυβέρνηση, να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή κυβέρνηση συνασπισμού που θα μπορεί να περνά νομοθετήματα.

Σύμφωνα με το Stratfor για το 2016, η κύρια απειλή στην Ελλάδα θα είναι η κοινωνική αναταραχή, όχι η αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο σημειώνει ότι φαίνεται απίθανη μια επανάληψη της κρίσης του 2015, διότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικά χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι μικρότερη από ό,τι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση στην Ελλάδα θα κάνει κάθε αναθεώρηση του προγράμματος να έχει ένταση έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσουν μέχρι το τέλος του 2016» υπογραμμίζει το Stratfor.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι δεν περιμένει Grexit εντός του 2016, αλλά εκτιμά ότι τα ελληνικά προβλήματα πόρρω απέχουν από την οριστική επίλυσή τους.

«Η αυξημένη αντίσταση σε μεταρρυθμίσεις, αρχικά μεταξύ της κοινής γνώμης, αλλά που στη συνέχεια παρατηρούνται και στη σφαίρα της πολιτικής, επίσης, βάζουν την Ελλάδα σε τροχιά αναπόφευκτης σύγκρουσης με τους πιστωτές της», καταλήγει για την Ελλάδα το Ινστιτούτο.