Skip to main content

Εμπλοκή στις συζητήσεις για την «13η σύνταξη»-Δεν εστάλη επιστολή

Αυστρία και Γερμανία δεν πείθονται από δηλώσεις Τσακαλώτου και την αποστολή επιστολής ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ.

Εμπλοκή καταγράφεται στις διαδικασίες για την έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στο σημερινό δεύτερο Euro Working Group αναμενόταν η έγγραφη διαβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι το βοήθημα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προς τους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς, θα είναι εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενο, καθώς και ότι όποιες μελλοντικές παροχές θα χορηγούνται μετά και την έγκριση των θεσμών

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες Αυστρία και Γερμανία δεν πείθονται από δηλώσεις Τσακαλώτου και την αποστολή επιστολής ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ. Αυτός είναι και ο λόγος, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν εστάλη ακόμη η επιστολή και κόλλησαν οι διαδικασίες καθώς εφόσον υπάρχει βέτο σε ένα θέμα πρέπει να εξεταστεί από ολομέλεια του EwG και αν δεν βρεθεί λύση να παραπεμφθεί στο Eurogroup.

Οι δυο χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι από τους Θεσμούς προκειμένου να αποφανθούν για το εάν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι συμβατά με το πρόγραμμα διάσωσης.

Από την άλλη πλευρά σε αυτή τη φάση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε σύγκληση των υπουργών Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EwG ή Eurogroup.

Υποστήριξε ότι θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε.