Skip to main content

Ένας στους τρεις έχει καταθέσει δήλωση φόρου εισοδήματος

Δε βιάζονται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος παρότι η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου.

Με τη διαδικασία να εισέρχεται στην τελική της ευθεία και την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, μέχρι χθες ούτε ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν είχε υποβάλει τη δήλωσή του.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα σε σύνολο 6 εκατ. υπόχρεων, 1.865.638 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους. Ετσι, για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία στο τέλος του μήνα απαιτείται η υποβολή περίπου 130.000 δηλώσεων την ημέρα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι εκπλήρωσαν ήδη τη φορολογική τους υποχρέωση είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε προσδοκούν επιστροφή φόρου. Σχεδόν ένας στους δύο φορολογουμένους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί (956.301 σε σύνολο 1.865.638 εκκαθαριστικών) φαίνεται να έσπευσε από τους πρώτους εκ του ασφαλούς καθώς το εκκαθαριστικό του είναι μηδενικό. Πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν 343.390 φορολογούμενοι (18,41%) και χρεωστικό 565.947 φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις συνολικά 553 εκατ. ευρώ.

Οπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η προθεσμία της 30ής Ιουνίου είναι καταληκτική και δεν θα δοθεί παράταση. Ολιγοήμερη παράταση θα υπάρξει μόνο αν παρατηρηθούν προβλήματα στη λειτουργία του Taxis, εξέλιξη η οποία όμως θεωρείται παραπάνω από πιθανή καθώς όλα δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας θα υπάρξει κύμα μαζικών υποβολών.

Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πάντως κοστίζει ακριβά. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται:

- Πρόστιμο 100 ευρώ, αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

- Πρόστιμο 250 ευρώ, αν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

- Πρόστιμο 500 ευρώ, αν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.Επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προβλέπεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.