Skip to main content

Ένας «σκληρός» της ΕΚΤ κι ένα στέλεχος του ΔΝΤ συνοδεύουν τον Όλι Ρεν

Τι κρύβει η σύνθεση των στελεχών που συνοδεύουν τον κοινοτικό επίτροπο στην κρίσιμη επίσκεψή του στη χώρα μας.
Ποιος είπε ότι ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν βρίσκεται στη χώρα μας επικεφαλής κλιμακίου της Κομισιόν; Κυβερνητικά στελέχη που τους συνάντησαν χθες έλεγαν στη Voria.gr ότι «η σύνθεση του κλιμακίου που τον συνοδεύει είναι πολύ περίεργη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα». Και εξηγούσαν: «Κατ’ αρχήν μαζί του είναι ένα πολύ σκληρό στέλεχος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ο γνωστός και η μη εξαιρετέος κ. Σταρκ». Ο εν λόγω έχει τη φήμη του άκαμπτου και του ανυποχώρητου, με προηγούμενη εμπειρία περί τα ελληνικά ζητήματα, αλλά και με τη φήμη του… αδιαπραγμάτευτου να τον συνοδεύει.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν επίσης ότι στις συναντήσεις τους το παρόν δίνει και άνθρωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οποίος συνοδεύει τον κ.Ρεν. Αν κι αρχικά δεν είχε ανακοινωθεί στην Αθήνα ότι θα συμμετέχει στην αποστολή και στέλεχος από τη Νέα Υόρκη. Όμως, αποδείχθηκε ότι πλέον για την ελληνική υπόθεση τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ, σε επίπεδο παροχής τεχνικής υποστήριξης και συμβουλών. Το γεγονός δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κερκόπορτα για την άλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες υποχρεούνται, προς το παρόν, να ανέχονται την παρουσία και του ΔΝΤ «μέσα στα πόδια τους», αλλά, όπως αφήνουν να εννοηθεί, όχι για πολύ καιρό ακόμα. Απλώς, σε αυτή τη φάση προτιμούν να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους, μεταφέροντας για αργότερα τις όποιες αποφάσεις τους.