Skip to main content

Μεγάλη κινητικότητα για επιχειρηματικές συνεργασίες με Σερβία

Τρεις φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη των ελληνοσερβικών επιχειρηματικών σχέσεων. Η πρόταση για Σερβοελληνικό Επιμελητήριο.

Τις ελληνοσερβικές σχέσεις στο πεδίο της ιδιωτικής οικονομίας, θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πιθανότατα τρία Επιμελητήρια που δεν είναι... τύποις, Επιμελητήρια, αλλά έτσι τα αποκαλούν και έτσι μάλλον τα αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι του επιχειρείν.

Αυτή λοιπόν η υπερδραστηριοποίηση θα πρέπει να δώσει θεαματικά αποτελέσματα, τουλάχιστον στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο φίλων χωρών, που ως σήμερα, παρά τις καλές κατά τα λοιπά σχέσεις, είναι πολύ περιορισμένες και δεν ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, στο διάστημα της πρόσφατης αποστολής που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βελιγράδι (4-7/12), συζητήθηκε η δημιουργία ΣερβοΕλληνικού Επιμελητηρίου, πρόταση που μάλιστα έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερβίας κ. Marco Cadez προτείνοντας μία ενδεχόμενη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, επειδή σε διαφορετική περίπτωση και από 1/1/2017, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Σερβία, χάνουν τα προνόμια που έχουν και τα οποία θα μπορούν να διατηρήσουν μόνο εάν είναι μέλη ενός Επιμελητηρίου, εν προκειμένω διμερούς.

Τι γίνεται όμως με τους φορείς που υπάρχουν στην Ελλάδα και στην αντίληψη πολλών επιχειρηματιών είναι Επιμελητήρια; Τι ισχύει με το Ελληνο- Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, παραρτήματα σε Σερβία και ταχύτατη ανάπτυξη την τελευταία διετία; Ο συγκεκριμένος φορέας, που έχει και τη λέξη "επιμελητήριο" στον τίτλο του, είναι ακόμη σύνδεσμος, δεν είναι αναγνωρισμένος σαν διμερές επιμελητήριο από την Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος γιατί ακόμη δεν έχει πάρει την απαιτούμενη άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή την άδεια, όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρός του δ.σ. κ. Κώστας Γεωργάκος, προσπαθεί, επί δύο χρόνια, να πάρει.

Ο άλλος φορέας που δεν είναι επιμελητήριο αλλά αρκετοί θεωρούν ότι "για κάτι τέτοιο πρόκειται", είναι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Σερβίας, μία πρωτοβουλία που ανήκει κυρίως στον κ. Συμεών Τσομώκο, επιχειρηματία με μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση επιχειρηματικών fora και μεγάλο κύκλο επαφών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 'ποιός' και το 'τι' έχει μικρή σημασία όταν η ουσία της συζήτησης είναι το πως θα ενώσουμε δυνάμεις για να προωθήσουμε την ελληνοσερβική οικονομική συνεργασία και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των Ελλήνων στη Σερβία, καθώς και των Σέρβων στην Ελλάδα ή ακόμη, κοινές ελληνοσερβικές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες.

Αυτό που έχει βαρύτητα είναι η προώθηση του doing business, όπως δηλαδή συνέβη με τα 200 Β2Β ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου Eλληνο- Σερβικού Forum στο Βελιγράδι, στο οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι την τιμητική του ο κλάδος τροφίμων.

Εάν θέλουμε ανάπτυξη, βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, τότε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί, με στόχο το ένα κοινό συμφέρον.