Skip to main content

Ένας κρυμμένος «θησαυρός» 7,8 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας

Τα λεφτά που υπολογίζει το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, όταν πλησιάζουν οι εκλογές

Περίπου 7,8 δις ευρώ είναι αυτή τη στιγμή «παρκαρισμένα», ως διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τι είναι αυτός ο... κρυμμένος θησαυρός; Πρόκειται για τα λεφτά που είχαν συγκεντρωθεί από την κυβέρνηση για να πληρωθούν ανελαστικές υποχρεώσεις στην περίπτωση που η χώρα δεν έπαιρνε τη δόση. Ως γνωστόν, είχε γίνει μια τέτοια υπόγεια εκστρατεία από την άνοιξη και μετά, προς δύο κατευθύνσεις:

Α) μέσω της συγκέντρωσης κεφαλαίων από τα διαθέσιμα των κρατικών οργανισμών

Β) μέσω της παύσης πληρωμών προς ιδιώτες προμηθευτές και όχι μόνο.

Τα λεφτά λοιπόν συμπληρώθηκαν, όμως, τελικώς δεν χρειάστηκαν, αφού ως γνωστόν η χώρα πήρε την δόση, κλείνοντας την δεύτερη αξιολόγηση. Σ' αυτά τα λεφτά, λοιπόν, όπως πληροφορούμαστε, υπολογίζει, τώρα μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, όταν πλησιάζουν οι εκλογές.

Αυτό θα είναι ένα από τα μεγάλα, κρυφά, όπλα της. Πότε θα γίνει αυτό; Το πιθανότερο και υπό κανονικές συνθήκες, είναι σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, όταν θα αλλάζει ο εκλογικός κύκλος, όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης.