Skip to main content

Ένας επιχειρηματικός κλάδος χωρίς «κόκκινα» δάνεια!

Ποιος είναι εκείνος ο επιχειρηματικός κλάδος ο οποίος επηρεάστηκε λιγότερο απ' όλους τους άλλους μετά από σχεδόν επτά χρόνια ύφεσης;

Ποιος είναι εκείνος ο επιχειρηματικός κλάδος ο οποίος επηρεάστηκε λιγότερο απ' όλους τους άλλους μετά από σχεδόν επτά χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας;

Σύμφωνα με μια (τραπεζική) εκδοχή, το ασφαλέστερο κριτήριο, πλέον, είναι αυτό που έχει να κάνει με τον δείκτη των επισφαλειών. Όσο λιγότερες είναι, τόσο υγιέστερος αποδεικνύεται ο κλάδος.

Με βάση αυτή τη λογική, λοιπόν, την "κούρσα" κερδίζει ο κλάδος της ενέργειας και των πετρελαιοειδών. Κι αυτό γιατί ο δείκτης των επισφαλών δανείων του, δεν είναι απλώς μονοψήφιος αλλά παραπέμπει ευθέως στα προ της κρίσης δεδομένα. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στο περίπου 3,50%, γεγονός το οποίο συνιστά από μόνο του ...φαινόμενο σε αυτές τις μέρες που ζούμε. Βεβαίως, το γεγονός εξηγείται, ως ένα βαθμό, από το ότι οι εταιρίες του κλάδου είναι λίγες και πολύ αξιόπιστες.

Ακόμα και έτσι, όμως, το γεγονός δεν παύει να είναι μοναδικό. Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και για τον κλάδο της ναυτιλίας, που ακολουθεί αμέσως μετά. Από τη στιγμή που και τα δικά του "κόκκινα" δάνεια είναι κάτω από το 30%, το γεγονός συνιστά είδηση, εξ αντικειμένου. Για την ακρίβεια, διαμορφώνεται στο περίπου 29% και είναι επιβαρυμένο κυρίως από μικρές ναυτιλιακές, του ξηρού φορτίου, που λόγω της παγκόσμιας κρίσης, περνούν δύσκολες στιγμές.