Skip to main content

Ένας ακόμη θάνατος από τη νέα γρίπη

Απεβίωσε γυναίκα 82 ετών, με ιστορικό νευρολογικής νόσου, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης (Η1Ν1), σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΕΠΥ.
Απεβίωσε γυναίκα 82 ετών, με ιστορικό νευρολογικής νόσου, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης (Η1Ν1), σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΚΕΠΥ.

Επίσης δύο ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης.

Στα 17.449 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης

Κάθε εβδομάδα και λίγοτερα είναι πλέον τα κρούσματα νέας γρίπης που επιβεβαιώνονται από τα αρμόδια εργαστήρια. Ωστόσο, η νέα γρίπη παραμένει δραστήρια στην Ελλάδα, εξακολουθεί να προκαλεί επιπλοκές που οδηγούν τους ασθενείς στην εντατική ή και στο θάνατο και οι ειδικοί επιμένουν πως ο εμβολιασμός είναι και σήμερα απαραίτητος, αφού ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει ακόμη αποκτήσει ανοσία απέναντι στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. Παρ΄ όλα αυτά, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί μόλις 364.133 πολίτες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 177 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης. Σημαντικά μειωμένο ήταν το ποσοστό των θετικών στον ιό Η1Ν1 δειγμάτων, σε σχέση με το σύνολο εκείνων που αναλύθηκαν (μόλις 18,5%, ενώ στη φάση έξαρσης της νέας γρίπης είχε ξεπεράσει και το 50%). Έτσι, το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών νέας γρίπης στην Ελλάδα είναι 17.449 - με τα μισά περίπου να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρούς λόγω συμπτωμάτων γρίπης


Όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν οι επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς λόγω γριπώδους συνδρομής. Συγκεκριμένα οι επισκέψεις ήταν περίπου 50% αυξημένες από την προηγούμενη εβδομάδα (σε κάθε 1000 επισκέψεις οι 30 αφορούσαν περιστατικά γριπώδους συνδρομής) και αρκετά περισσότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Περισσότερες απουσίες στα δημοτικά σχολεία

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μια αύξηση στις απουσίες μαθητών με συμπτώματα γρίπης από τα δημοτικά σχολεία. Το ποσοστό των απόντων μαθητών έφτασε το 13% - από περίπου 11%  που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, το ποσοστό απουσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια και λύκεια) παρέμεινε αμετάβλητο, γύρω στο 7% με 8%.