Skip to main content

Έναν αιώνας κατανάλωσης προϊόντων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής

Χρόνο με το χρόνο η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και έχει κερδίσει μια υψηλή θέση στην εγχώρια αγορά.

Η Γεωργική και Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, γνωστή ως Αμερικανική Γεωργική Σχολή, είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1904 προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του επαρχιακού πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων.   Η φιλοσοφία του βασίζεται στο ότι η εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται σε ολόκληρο το άτομο: στο νου, στα χέρια και στην ψυχή.

Προφίλ

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ξεκίνησε να εξυπηρετεί τους Έλληνες καταναλωτές σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της, περισσότερο δηλαδή από έναν αιώνα πριν. Οι μαθητές μετέφεραν το γάλα της Σχολής, από αγελάδες ποικιλίας Guernsey, με γαϊδουράκια στο σταθμό του Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διανεμηθεί στα μωρά-πρόσφυγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα της Μικράς Ασίας. Η Σχολή εισήγαγε στην Ελλάδα φρέσκο παστεριωμένο γάλα θέτοντας σε εφαρμογή την πρώτη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος το 1935.



Σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πωλούνται ετησίως 1 εκατ. μπουκάλια φρέσκο γάλα Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μέσα στο χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι. Το γεγονός ότι το γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παράγεται από το μοναδικό κοπάδι αγελάδων ποικιλίας Holstein Friesian και το οποίο ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί κατόπιν συνεννοήσεως, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση του γάλακτος στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο, πέρα από την παραγωγή γάλακτος, υπάρχουν και οι ολόφρεσκες γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που είναι διαθέσιμες σε πολύ περιορισμένες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Ευχαριστιών το Νοέμβριο και δύο (2) εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ακόμη ένα προϊόν που εισήγαγε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και το οποίο υπόκειται στα ευεργετικά αποτελέσματα της συνεχούς έρευνας της  Σχολής σε θέματα που αφορούν τη διατροφή των πουλερικών και την ποιότητα των αβγών και του κρέατος. Οι γαλοπούλες της Σχολής πωλούνται μόνο νωπές και για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατακτώντας μια εξίσου υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών για το εύγευστο και μαλακό τους κρέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, συνολικά 5 εκατ. αβγά της Σχολής καταναλώνονται ετησίως από ελληνικές οικογένειες. Από αυτά το 1 εκατ. είναι αβγά Ωμέγα-3. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος που έγινε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στα μέσα της δεκαετίας 1990. Σε σύγκριση με τις κότες που η διατροφή τους δεν περιελάμβανε λινόσπορο, αυτές που τρέφονταν με 10 % λιναρόσπορο γεννούσαν αυγά με χαμηλότερα ποσοστά χοληστερόλης και πλουσιότερα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, συστατικά που αποδεδειγμένα ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι τόσο οι γαλοπούλες της Σχολής όσο και τα υπόλοιπα πουλερικά τρέφονται με λιναρόσπορο.



Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια της γαλακτοκομικής και ορνιθοτροφικής παραγωγής, καθώς επίσης και στον εκπαιδευτικό αμπελώνα/ οινοποιείο της Σχολής, όπου παράγονται περίπου 3.000 μπουκάλια της ποικιλίας Ξινόμαυρου ερυθρού και λευκού επιτραπέζιου οίνου. Ακόμη, οι μαθητές παράγουν σε μικρές ποσότητες πουλερικά, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκα λουλούδια όπως φρέζες και κρίνα, και μέλι.


Χριστίνα Καραμανίδου

Business Story
Off