Skip to main content

Εναλλακτικές πρακτικές μυδοκαλλιέργειας από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα πρωτοπορεί ξανά: Η καινοτομία στην παραγωγή μυδιών είναι γεγονός - Ημερίδα για το SUCCESS

Ημερίδα παρουσίασης των δραστηριοτήτων που πλαισίωσαν το πρόγραμμα SUCCESS, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης HORIZON 2020, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 ώρα 09:30π.μ., στην Αίθουσα Ολυμπία του ΑΤΕΙΘ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΑΤΕΙΘ αποτέλεσε σημαντικό συνεργάτη του προγράμματος αυτού και κλείνοντας την τριετή θητεία έρευνας και εφαρμογών σε επίκαιρα θέματα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει και να αναλύσει τα ευρήματα της σημαντικής αυτής προσπάθειας.
 
Σε μία χώρα όπου η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί μεγάλο κομμάτι στήριξης της οικονομίας, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης καινοτομεί και παρουσιάζει νέες διαχειριστικές τεχνικές για τη βελτίωση της μυδοπαραγωγής και την προώθηση ενός καινοτόμου προϊόντος αποφλοιωμένων μυδιών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν εργαστηριακά πειράματα για εναλλακτικές πρακτικές μυδοκαλλιέργειας, τα αποτελέσματα της διάχυσης του καινοτόμου προϊόντος αποφλοιωμένων μυδιών και οι προοπτικές εμπορικής διαχείρισης του, ενώ θα γίνει παρουσίαση μίας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας αγοράς για την παρούσα κατάσταση των καλλιεργούμενων ιχθύων αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Παράλληλα θα αναλυθεί η αξιοποίηση των νέων ειδών ιχθυοκαλλιέργειας στην ελληνική αγορά, αλλά και η αλυσίδα αξίας προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.
 
Στην ημερίδα θα μπορεί να παραστεί πλήθος επαγγελματιών από ποικίλους κλάδους, συνδεδεμένους με την ιχθυοκαλλιέργεια και τα παράγωγα της, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο προϊόν του μυδιού και στα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου συντήρησης που προωθεί το ΑΤΕΙΘ.
 
 Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα αναλυθούν:

- Ο Βαθμός επαφής του Έλληνα καταναλωτή με τα όστρακα
- Η αύξηση κατανάλωσης αλιευμάτων σε μαζικής εστίασης εστιατόρια (π.χ. στρατός-σχολεία)
- Οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης μυδοκαλλιέργειας
- Ένα νέο καινοτόμο προϊόν αποφλοιωμένων μυδιών με μακράς διάρκειας χρόνο ζωής στη ψύξη με ταυτόχρονη βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του προϊόντος.