Skip to main content

Ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα - Αλλάζει το κλίμα στο εξωτερικό

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο και έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Ένα συνέδριο, που δεν παρέπεμπε στα συνηθισμένα, διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Σίντρα της Πορτογαλίας, προ ημερών. Εκεί βρέθηκαν κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, αλλά και ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, όπου συζήτησαν για την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θεματολογία που δείχνει ότι πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις οικονομικές μεταβλητές και άλλες παραμέτρους για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, συνάντησε ένα πολύ διαφορετικό κλίμα για την χώρα – καμία σχέση με την ανησυχία και την αγωνία προηγούμενων ετών!

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η νέα συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο και έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Έτσι, οι ερωτήσεις των κεντρικών τραπεζιτών και των οικονομολόγων προς τον κ. Στουρνάρα επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων, των θεσμών και την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει σε βάθος χρόνου μια ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση. Η βελτίωση των προοπτικών για τη χώρα υπογραμμίστηκε και στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ωστόσο η αισιοδοξία μπορεί να χαρακτηριστεί «μετρημένη», κάτι αναμενόμενο δεδομένων των προκλήσεων που παραμένουν.

Φαίνεται ωστόσο ότι κάτι αλλάζει στο γενικότερο περιβάλλον και σε αυτό σίγουρα βοηθάει, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, η έναρξη της εξόδου της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος που ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν...