Skip to main content

Περιμένοντας τα stress test με κομμένη την ανάσα...

Έλληνες τραπεζίτες και ξένοι μέτοχοι των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών τραπεζών παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα του stress test.

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες, οι ξένοι βασικοί μέτοχοι των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ομίλων της χώρας, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της, που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, τα αποτελέσματα του stress test που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Κι αυτό γιατί θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί ενόψει της κρίσιμης ανακεφαλαιοποίησης που έπεται.

Αρχικά, αυτή η τελευταία επρόκειτο να ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι εξαιτίας των εκλογών μετατίθεται γι' αργότερα, όπως μετατίθεται άλλωστε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο της. Το γεγονός αυτό όμως δεν αναμένεται ότι θα έχει θετική επίπτωση στο συγκεκριμένο βασικό ζητούμενο. Αντιθέτως, μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του αρνητικού σεναρίου, που υποστηρίζει ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και για τις 4 τράπεζες, θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό, καθώς θα σηματοδοτούσε αυτόματα την οριστική αποχώρηση των μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών από τα μετοχικά κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα έβαζε σε νέες περιπέτειες την ελληνική οικονομία.