Skip to main content

Ένα σύγχρονο μοντέλο ψηφιακής διακυβέρνησης για τον δήμο Βόλβης

Τα συμπεράσματα της διημερίδας για την παρουσίαση του έργου «SMART URNANA» του Horizon2020, Έξυπνες Πόλεις, που έγινε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου

Οι μεγάλες δυνατότητες που προκύπτουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια διημερίδας παρουσίασης του έργου «SMART URBANA» στον δήμο Βόλβης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON2020.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης στον Σταυρό, παρουσιάσθηκε όλο το πλέγμα των δράσεων, που μπορούν να διαμορφώσουν ένα σύγχρονο μοντέλο ψηφιακής διακυβέρνησης στον δήμο Βόλβης, με βάση την τεχνογνωσία του “SMART URNANA”.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, αναπτύχθηκε το πρόγραμμα, ενώ η επόμενη ημέρα αφιερώθηκε στην ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων του δήμου και των οργανισμών του, στους οποίους παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογές της πλατφόρμας και σενάρια εργασίας από τους εκπροσώπους του Association for Sustainable Innovative Development in Economics, Environment and Society (ASIDEES).

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας τόνισε ότι είναι στρατηγική επιλογή η αξιοποίηση του μοναδικού ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού κεφαλαίου της περιοχής. Για τον σκοπό, ο δήμος Βόλβης, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αναπτύσσοντας πολύπλευρες συνεργασίες, με άλλους δήμους, φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, εντός κι εκτός Ελλάδας. Και κατέληξε λέγοντας ότι οι εφαρμογές των «έξυπνων πόλεων» μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή κάθε πολίτη.

Στελέχη του δήμου Βόλβης παρουσίασαν το Πρόγραμμα Δράσης, την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και τον προγραμματισμό του “SMART URBANA” για τη συνέχεια.

Οι Serguei Golovanov και Elena Petrova από τον οργανισμό Association for Sustainable Innovative Development in Economics, Environment and Society (ASIDEES) της Αυστρίας παρουσίασαν το έργο “SMART URBANA”, την ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί, τις δυνατότητες και την καινοτομία των “Έξυπνων Πόλεων” για την κατανάλωση της ενέργειας, του νερού, της διαχείρισης των αποβλήτων, της κυκλοφορίας, της διαχείρισης των κτιρίων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων, της ενίσχυσης της ασφάλειας και της πρόληψης, της βελτίωσης των τουριστικών υπηρεσιών, της έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών και τουριστών σε κάθε τομέα και δράση.

Από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), Ινστιτούτο  Πληροφορικής και Τηλεματικής (Ι.Π.ΤΗΛ), ο Δήμος Ιωαννίδης παρουσίασε τους τομείς δραστηριότητας των φορέων, ανέπτυξε τρόπους και σενάρια, ώστε ο δήμος να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του έργου “SMART URBANA” και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Ε.Κ.Ε.Τ.Α./Ι.Π.ΤΗΛ. με το Δήμο Βόλβης για την ανάπτυξη ποικίλων πιλοτικών εφαρμογών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μήττας, ενώ παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Δασαρχείου, των Επαγγελματικών και Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων, διευθυντές Σχολικών Μονάδων, κ.ά.