Skip to main content

Ένα σενάριο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης

Στόχος η κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης υπό τον φόβο του Grexit. Πώς αντιδρούν Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν συγκεκριμένα κέντρα εκτός Ελλάδος να θέλουν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε ένα «πακέτο» με εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, που θα λειτουργεί περίπου ως τελεσίγραφο για την κυβέρνηση και θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του Grexit.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, σε μια τέτοια περίπτωση, απώτερος στόχος δεν θα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, των λεγόμενων «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, από την παρούσα Βουλή.

Σε συνέχεια του σεναρίου, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είναι πολιτική, αλλά και τεχνοκρατών με στόχο να δοθεί η «τελική λύση» στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά μέσω της υιοθέτησης νέων επώδυνων μέτρων, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του ΔΝΤ για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο συνταξιοδοτικό και μεγάλη μείωση του αφορολόγητου.

Πώς αντιδρά η Αθήνα σε αυτή την προοπτική; Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική της οικουμενικής ή του σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού». Επίσης, την ανωτέρω προοπτική απορρίπτει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εάν δεν έχει μεσολαβήσει η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει πρόσκληση για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, ακόμη και εάν η Ν.Δ. έχει αυτοδυναμία, αλλά αφού πρώτα έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές.