Skip to main content

Ένα πρόβλημα αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων

Σκηνές απείρου κάλους εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες στα επιτελεία (και) ελληνικών εταιριών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες «μπήκαν» στην αγορά

Σκηνές απείρου κάλους εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες στα επιτελεία (και) ελληνικών εταιρειών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες μπήκαν στην αγορά του Ιράν, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν το δυτικό άνοιγμα στη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής. Μετά την απόφαση Τραμπ να διαγράψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που είχαν υπογράψει οι ΗΠΑ με την Τεχεράνη, επί προεδρίας Ομπάμα, επανέρχονται τα σκληρά αντίμετρα σε βάρος της ιρανικής οικονομίας, αλλά και των τρίτων χωρών και των εταιριών που συνεργάζονται μαζί της. Όπερ σημαίνει ακόμα και αποκλεισμό από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν τρόπους απεμπλοκής από το πρόβλημα και στην παρούσα φάση, αυτό που κάνουν, είναι να περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν μεγάλοι ευρωπαικοί κολοσσοί που έκαναν το ίδιο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των Renault SA,  PSA Group, Airbus Group SE και Siemens AG, αλλά και άλλων, πολύ γνωστών, επιχειρηματικών ονομάτων.

Όλα τα παραπάνω ονόματα έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα κι έχουν ανακοινώσει ακόμα και μεγάλα επενδυτικά projects στο Ιράν. Τώρα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αισθάνονται πολλαπλώς εγκλωβισμένα, ακόμα και αν οι χώρες προέλευσης τους δεν έχουν άρει τη δική τους συμφωνία με την Τεχεράνη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ελληνική περίπτωση, η οποία εξ αυτού του λόγου βρίσκεται σε στάση αναμονής.