Skip to main content

Ένα νομικό τρικ που εξασφαλίζει αναδρομικότητα στους... φόρους

Μια νομική γνωμάτευση η οποία θα λύσει πολλά από τα προβλήματα και τους γρίφους που απασχολούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρονται να έχουν στα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών.
Μια νομική γνωμάτευση η οποία θα λύσει πολλά από τα προβλήματα και τους γρίφους που απασχολούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρονται να έχουν στα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή, ως τέλος ενός οικονομικού έτους, λογίζεται το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου. Δηλαδή, για το 2009 τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο του 2010.

Γι΄αυτό και θα δοθεί ο υπέρ πάντων αγώνας, ώστε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφισθεί έως τότε, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει στην αρμοδιότητα του και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν φέτος. Ουσιαστικά, κατ΄αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομικότητα του νόμου, κάτι το οποίο, υπό άλλες συνθήκες, θα κρίνονταν ως παράνομο κι αντισυνταγματικό. Εννοείται ότι αν το συγκεκριμένο νομικό τρικ βρει εφαρμογή, τότε μια σειρά από σκληρά μέτρα, όπως η εφαρμογή του καθολικού πόθεν έσχες για τα εισοδήματα και κατ΄ επέκταση το σπάσιμο των του απορήτου των τραπεζικών λογαριασμών, θα βρουν εφαρμογή ήδη από φέτος, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Οικονομικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η παραπάνω ερμηνεία κινείται στα όρια της νομιμότητας, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Μένει να φανεί στην πράξη τί τελικώς θα εφαρμοσθεί κι αν προλάβουν, κατ΄αρχήν, στο οικονομικό επιτελείο να ψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο πριν από τις 31 Μαρτίου. Αλλιώς, κάθε συζήτηση, θα είναι εκ των πραγμάτων, περιττή.