Skip to main content

Ένα μήνυμα προς την Αθήνα, δύο συστάσεις και ένα θρίλερ

Το μήνυμα του επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα που εστάλη τις προηγούμενες μέρες είναι κάτι παραπάνω από ηχηρό.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Το μήνυμα του επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα, είναι κάτι παραπάνω από ηχηρό, εστάλη τις προηγούμενες μέρες, μέσα από τα κατάλληλα κανάλια στο Μέγαρο Μαξίμου και η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει ένα μούδιασμα στην κυβέρνηση.

Ο λόγος; Το γεγονός ότι είχε περίπου «δέσει» την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας ότι θα αποτελούσε και ένα μοχλό πίεσης στους δανειστές για να μαλακώσουν κάπως τη στάση τους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η αξιολόγηση. Φαίνεται, όμως, ότι τα δεδομένα αλλάζουν και ότι η πίεση αυξάνει, αλλά δυστυχώς προς την ελληνική πλευρά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο παράλληλες συστάσεις του κ. Ντράγκι στην Αθήνα, μαζί με το παραπάνω μήνυμα, είναι ξεκάθαρες.

Σύσταση 1η: «Πάρτε γενναίες αποφάσεις στο ασφαλιστικό, για να ξεκολλήσετε». Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η ελληνική πλευρά έχει «καθήσει» και πάλι πάνω σε κόκκινες γραμμές, οι οποίες, ωστόσο, κινδυνεύουν να την παγιδεύσουν, όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, οδηγώντας την σε αδιέξοδο.

Σύσταση 2η: «Μην δίνετε σημασία στο ΔΝΤ, αλλά τελειώνετε, δεν έχετε χρόνο». Στην ίδια λογική, δηλαδή, με την πρώτη σύσταση, με έναν τόνο δραματικότητας, παραπάνω.

Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε όλα αυτά. Οι πληροφορίες μιλούν για σκλήρυνση και της δικής της στάσης, κι αν επιβεβαιωθούν, τότε οδεύουμε ολοταχώς προς ένα νέο θρίλερ.