Skip to main content

Retrobit: Υπολογιστές από το 1974, Pac-Man, Atari και Space Invaders

Μια ομάδα «κομπιουτεράδων» απαρνείται τα smartphone και τα tablet τελευταίας τεχνολογίας και ασχολείται με τους προγόνους, τους πρώτους Η/Υ του 1970!

της Βάσιας Μπάρμπα

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές με έτος κατασκευής γύρω στο 1970, κονσόλες που κυκλοφόρησαν το 1976, αναμνήσεις και νοσταλγία είναι μόνο μερικά από όσα θα συναντήσει κάνεις στο Retrobit,στο περίπτερο 3 της 81η ΔΕΘ. Η έκθεση Retrobit δημιουργήθηκε από μια παρέα ανδρών, που αποτελούν το... Retroclub. Μπορεί να είναι διαφορετικών ηλικιών και γενεών, μοιράζονται όμως μια κοινή αγάπη: τους ρετρό υπολογιστές.

«Τι μου θύμισες…!»

Η ατμόσφαιρα στο περίπτερο της Retrobit μοιάζει να είναι βγαλμένη από την ταινία Pixels με τον Adam Sandler. Ο παλαιότερος υπολογιστής της έκθεσης κατασκευάστηκε το 1974 και η πιο παλιά κονσόλα είναι η Atari 2600, που προέρχεται από το μακρινό 1976. Σε μια παλιά παιχνιδομηχανή έχουν περαστεί όλα τα ρετρό παιχνίδια τύπου Arcade που κυκλοφόρησαν από το τέλος της δεκαετίας του 1970 και ύστερα. Οι διερχόμενοι επισκέπτες της έκθεσης, μάλιστα, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφιερώνουν χρόνο δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους στο Pac-Man και το Space Invaders και θυμούνται τις εποχές, από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως τις αρχές αυτής του '90, το Atari ST και η Amiga 500 έκαναν θραύση. Ακόμη, μέλη της ομάδας έχουν κατασκευάσει από το μηδέν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν επιμεληθεί πλήρως μέχρι και το λογισμικό με το οποίο θα λειτουργεί. Κι όμως, στην έκθεση υπάρχουν μόλις 20 από τα 150 κομμάτια που διαθέτει συνολικά η συλλογή του Retroclub. Η φράση «τι μου θύμισες τώρα...!», είναι αυτό που λένε συχνότερα οι επισκέπτες, ιδίως όσοι είναι στην ηλικία των 40 ετών και άνω. «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι όταν βλέπουν την έκθεσή μας, ανοίγει η καρδιά τους κι αμέσως λένε “είχα κι εγώ ένα τέτοιο όταν ήμουν παιδί” ή “αυτός ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής”», λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Χριστοδουλίδης, μέλος του Retroclub.

Οι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες

Ο 60χρονος κ. Χριστουλίδης, είναι συνταξιούχος ηλεκτρονικός υπολογιστών. Πλησιάζει το κάθε μηχάνημα και με ενθουσιασμό περιγράφει τη λειτουργία του, τα χαρακτηριστικά του και την εποχή που κατασκευάστηκε, προσφέροντας έτσι μια ξενάγηση σε όποιον στέκεται να παρατηρήσει τα εκθέματα του περιπτέρου. «Μου προφέρει μεγάλη ευχαρίστηση η ενασχόληση με τα ρετρό», λέει στη Voria.gr και προσθέτει «έπειτα, είναι και η παρέα πολύ δεμένη και περνάμε καλά, ασχολούμενοι με κάτι που όλοι μας αγαπάμε».

Σε ένα δικό τους χώρο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, που ίσως να μοιάζει με αποθήκη, ίσως και με εργαστήριο, τα μέλη του κλαμπ συναντιούνται και εργάζονται πάνω στα ρετρό μηχανήματα. «Ανταλλάσσουμε γνώσεις, συζητάμε τις ιδέες μας και δουλεύουμε πάνω σε αυτές», εξηγεί στη Voria.gr ο Δημήτρης Χατζούδας, ρίχνοντας φως στις συναντήσεις του Retroclub. Στην ηλικία των 42 χρόνων και παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, ο κ. Χατζούδας βρίσκει χρόνο για να συμμετάσχει ως ενεργό μέλος στα πρότζεκτ του κλαμπ. Κατ’ επάγγελμα, ασχολείται με επισκευές Η/Υ, δικτύων και κινητών τηλεφώνων.

Το νεώτερο μέλος της οικογένειας είναι 34 ετών και εργάζεται ως βοηθός λογιστή. Όπως ο ίδιος λέει, η συμμετοχή του στο κλαμπ είναι αγχολυτική. «Κάνεις κάτι διαφορετικό, ξεφεύγεις, εκεί είναι η παρέα, το πείραγμα, η πλάκα, αυτό που θες στον ελεύθερό σου χρόνο. Και παράλληλα, φτιάχνουμε φοβερά πράγματα», δηλώνει στη Voria.gr ο Άγγελος Γλαβίνας.

Η ομάδα, η παρέα, η κοινή αγάπη

Τα περίπου δέκα μέλη του Retroclub, ηλικίας από 34 έως 60 ετών, γνωρίστηκαν πριν από περίπου επτά χρόνια μέσα σε ένα διαδικτυακό forum! Αφού επικοινωνούσαν για λίγο καιρό, αποφάσισαν να βρεθούν από κοντά και να μιλήσουν ο καθένας για τη συλλογή του με παλιούς υπολογιστές και κονσόλες. Η συνάντηση, εάν κρίνει κανείς από την εξέλιξη του κλαμπ, είχε μάλλον θετικά αποτελέσματα. Το 2011 η ομάδα εξέθεσε για πρώτη φορά τα κειμήλιά της στην Αθήνα, καλώντας τον κόσμο να έρθει από κοντά, να τους γνωρίσει και να μάθει πώς ήταν οι υπολογιστές, πριν την εποχή των smartphones. Ήθελαν να προσφέρουν στο κοινό μια γνώση που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, σχετικά με το πώς ξεκίνησε η τεχνολογία Η/Υ, πριν να φτάσει στα σημερινά ψηφιακά υπολογιστικά συστήματα.

Την επόμενη χρονιά, η έκθεση, που πια είχε ονομαστεί Retrobit, έδωσε την ευκαιρία και στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να μάθουν λίγα πράγματα για την εξέλιξη των υπολογιστών. Η έκθεση είχε γίνει στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS και ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος. Ακόμη και σχολικά γκρουπ ήρθαν και η ομάδα του Retroclub τους εξήγησε πώς λειτουργούν τα μηχανήματα, τι συστήματα υπήρχαν παλιότερα και ποια αποθηκευτικά μέσα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκθέσεις, με αποκορύφωμα την παρουσία του Retroclub φέτος στην 81η ΔΕΘ.

Το Retroclub δέχεται δωρεές από το κοινό

Εάν κάποιος έχει έναν παλιό υπολογιστή ή κονσόλα δεκαετίας 1970 έως και 1992 ξεχασμένο ή που δεν χρειάζεται και σκονίζεται σε κάποιο πατάρι, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα, η οποία θα έρθει και θα παραλάβει τις συσκευές από το χώρο του δωρητή. Κατόπιν, θα επισκευάσει και θα αναπαλαιώσει το μηχάνημα και θα το ξαναβάλει σε λειτουργία, στο χώρο του κλαμπ.